Column: De (regen)dans

Gepubliseerd op:
29 augustus 2016

Collega Irene Poortinga, community manager van Amsterdam Rainproof, schreef voor partner De Gezonde Stad een column over de aanpak van ons programma.

De (regen)dans

Je kent vast het filmpje wel: how to start a movement van Derek Sivers. Een festivalbezoeker begint gek te dansen. Hij is eerst alleen in zijn beweging, maar later volgt een medestander. Dan staan ze samen gek te dansen. En dan volgt er nog een en nog een etc. Uiteindelijk willen alle bezoekers van het festival meedansen en vormen ze een groep. De danser is niet meer alleen in zijn initiatief.

Eigenlijk is dat precies wat Amsterdam Rainproof wil bereiken. Een initiatief om Amsterdam regenbestendig te maken samen met de mensen die wonen en werken in en aan de stad. Hoosbuien gaan namelijk vaker vallen en dat kan onze stad niet aan.  

De weg van de druppel

We kunnen ons geen stad meer voorstellen zonder riolering. Bij een normale regenbui stroomt het regenwater dat op daken, betegelde tuinen, straten of pleinen valt, via een rioolput of regenpijp de rioolbuis in. Maar bij hoosbuien kan het rioolsysteem al dat water niet verwerken en overstroomt het riool, met alle consequenties van dien. Van natte voeten tijdens het fietsen, slechte bereikbaarheid door ondergelopen straten tot ernstige schade aan huizen en bedrijven. Riolen kunnen dus niet al het water van hoosbuien afvoeren. Hoe moeten we dat dan oplossen? […]

Lees hier de hele column