Containertuintjes tegen grofvuil

Gepubliseerd op:
24 juni 2020

Van zwerfafval naar vergroening. ‘De Amsterdamse stadsdelen zetten een nieuw wapen in tegen afval dat naast vuilcontainers wordt geplaatst: tuintjes’, aldus het Parool. Hiermee zet Amsterdam een compleet nieuwe benadering in om het probleem van afvalbijplaatsing naast containers tegen te gaan. Niet door te bestraffen maar door op een positieve manier mensen te verleiden anders met hun omgeving om te gaan. Dit is tegelijk ook een mooie maatregel om de stad meer regenbestendig te maken. Extra tuintjes, groot én klein geeft regenwater de ruimte om (tijdelijk) de grond in te trekken en het riool te ontlasten. Dat is, zeker gezien de toename aan hoosbuien, zeer wenselijk. 

CityGard containertuintjes tegen grofvuil én vooral vóór betrokkenheid, positiviteit en vergroening

Het gaat om het nog om een proef met zeventien ‘containertuintjes’. Maar wat nou als we dit op grote schaal bekijken? Hoeveel containers telt Amsterdam wel niet? Ruim 12.000!! Daarnaast heeft deze minituin nog de potentie om een extra waterreservoir toe te voegen. Een dubbele bodem waar overtollig water in opgevangen kan worden en geleidelijk teruggegeven kan worden aan de planten.

Vooralsnog gaat nu nog om een proef met zeventien ‘containertuintjes’. Behalve in Oost staan ze ook in Nieuw-West, Zuid en Centrum. Over drie maanden wordt bekeken of het experiment een vervolg krijgt. Wist je trouwens dat de bakken uit een 3D- printer rollen en zijn gemaakt van 100% afval? Dankzij de plantjes dragen ze, naast de vermindering van rondslingerend vuil en een rainproof Amsterdam, ook bij aan de biodiversiteit en vergroening van de buurt. Meer vlindertjes in plaats van afval! Wie wordt daar nou niet blij van.