Creatieve oplossingen tegen wateroverlast

Gepubliseerd op:
15 november 2019

Wateroverlast, een serieus probleem waar iedereen mee te maken kan krijgen. De havo leerlingen uit de derde klas van het Kaj Munk Technasium hebben zich gedurende enkele maanden in dit onderwerp verdiept, naast hitte en droogte.

Vandaag presenteerden zij hun oplossingen om onder andere wateroverlast in de stad Amsterdam te voorkomen. De meest creatieve ideeën kwamen voorbij. Goed uitgewerkt in een verslag en poster, uitvoerig gepresenteerd en soms zelfs gedemonstreerd.

De ideeën om wateroverlast tegen te gaan

Een opvallend idee was de ‘Amsterdam Muurpomp’, een oplossing die goed op de actualiteit aansluit. Veel kademuren in Amsterdam worden momenteel verstevigd of gerenoveerd. Dan kan er gelijk extra wateropslag gecreëerd worden in de muren, dacht deze groep. Zo wordt regenwater opgevangen en wateroverlast tegengegaan. In tijden van droogte kan dit weer ingezet worden. Ook over ecologie hebben zij goed nagedacht, door de bakken te laten begroeien met verschillende planten. De groep had alle aspecten van hun ontwerp goed uitgedacht.

Rainproof oplossingen Kaj Munk Technasium
Amsterdam Muurpomp met hun wateropslag in de kademuren

Ook de ’Amsterdaken’ is een goed doordacht idee. Gebruik de daken en geef ze een functie. Regenwater wordt op het dak opgevangen en als een soort extra verdieping toegevoegd aan bestaande gebouwen. Afgedekt met zonnepanelen om in droge, warme periodes ongewenste verdamping tegen te gaan! Langzaam infiltreert het water vanaf het dak in de grond en voorziet het de planten van water.

Maar er waren meer ideeën! Bij hoge, smalle grachtenpanden horen bijvoorbeeld ook lange, dunne regentonnen. Met als advies het regenwater in en om het huis te gebruiken. Waarom niet? Het maakt streeploos schoon.

Wat is jouw oplossing? We horen het graag in een reactie.