De geur van regen

Gepubliseerd op:
28 april 2020

Het regent, het regent, de pannetjes worden na lange tijd weer eens nat! Na zo’n lange, droge tijd kun je een heerlijke, typische geur ruiken. De geur van regen.

Wat waarschijnlijk maar weinig mensen weten, is dat deze geur een naam heeft. De geur van regen wordt ook wel petrichor genoemd. Dit woord is een samenstelling van de Griekse woorden ‘petra’, dat steen of rots betekent, en ‘ichor’, waarmee in de Griekse mythologie het ‘bloed’ van de Goden werd bedoeld. We kunnen dus zeggen dat de regen zijn typische geur krijgt doordat het op de aarde valt (en om precies te zijn, op stenen).

Het is niet de regen zelf die deze geur verspreidt. Het is een olieachtige substantie, vaak afkomstig van planten, die tijdens een droge periode in een poreus oppervlakte trekt. Een steen, bijvoorbeeld, slaat als het ware deze olieachtige verbindingen op. Ook specifieke bacteriën en schimmels in deze poreuze delen kunnen geactiveerd worden na aanraking van vocht. Zo ontstaat de geur van de regen.

Petrichor, de geur van regen. Deze zeldzame, maar aangename verrassing, is een goede reden om na een regenbui naar buiten te gaan.