De Telegraaf: ‘Help, de stad verzuipt’

Gepubliseerd op:
27 oktober 2017

‘Help, de stad verzuipt’, kopte De Telegraaf gisteren. In het artikel gaat het over het regenbestendig maken van de stad Amsterdam. Onze collega Daniël Goedbloed vertelt over de uitdagingen die er spelen en hoe Amsterdam Rainproof samenwerkt met bewoners, bedrijven, kennisinstellingen en overheid om de stad bestand te maken tegen hoosbuien. Ook onze partners de Tuin Van Jan, Hemelswaterbier en Rooftop Revolution komen aan het woord!

Amsterdams riool kan de heftige regenbuien niet aan

Doordat buien heftiger worden, moet ons riool veel water in een korte tijd afvoeren. Hier is het riool niet op gebouwd. Dan klinkt het misschien logisch om ons rioolstelsel uit te breiden, maar dit is niet de oplossing. Zo geeft Daniël in het artikel aan: ‘Alleen al het vervangen van het riool door dubbel zo grote buizen kost duizend euro per strekkende meter. En het past ook niet overal, bijvoorbeeld niet in de binnenstad.’ Daarom is het volgens Daniël belangrijk dat het regenwater veel geleidelijker in het riool terechtkomt. Dus: opvangen waar het valt, vasthouden en hergebruiken. En als dat niet kan, dan begeleiden we het naar plaatsen waar het overtollige regenwater tijdelijk kan blijven staan en zo geen schade veroorzaakt. Denk aan groene daken, regentuinen, regentonnen en meer.

Samen naar een regenbestendige stad

Om dit te bereiken, werkt Rainproof samen met bewoners, bedrijven, kennisinstellingen en overheid. Wanneer er in de stad gewerkt wordt, moet dit rainproof gebeuren. Zo veranderen  we de stad geleidelijk naar een regenbestendige stad. Waar de urgentie echter hoog is, moeten we versnellen. Het rapport benoemd in het artikel gaat over deze regenwaterknelpunten in de stad. Zuidoost kent met het vele groen weinig knelpunten, terwijl in de Bellamybuurt de urgentie juist hoog is om rainproof aan de slag te gaan. En dat gebeurt daar nu ook!

Rainproof netwerk aan het woord

Naast Amsterdam Rainproof, vertellen in het artikel verschillende van onze partners over hun activiteiten. Zo gaat het over de Tuin Van Jan, dat is ontstaan vanuit een buurtinitiatief in Amsterdam West. Na het verwijderen van 10.000 stoeptegels dient de regentuin nu als ‘spons’ voor de wijk. Ook komt Micky Westerbeek van Rooftop Revolution aan het woord. Hij geeft aan dat er in Amsterdam zo’n 12 vierkante kilometer plat dak ongebruikt is. Daar zouden we regenwater kunnen opvangen, zodat het riool wordt ontlast. Tot slot vertelt Wietse Visser van Hemelswaterbier over het regenwater dat hij van het dak van de Intratuin in Watergraafsmeer haalt. Dit water wordt in brouwerij De Prael gebrouwen tot bier.

Lees het volledige artikel: Help, de stad verzuipt