Doe mee met de eindsprint!

Gepubliseerd op:
28 september 2020

Het is altijd goed om tegels te vervangen voor planten. Tot 1 oktober is het nog extra belangrijk. Amsterdam strijdt namelijk tot die tijd tegen Rotterdam tijdens het ludieke NK-Tegelwippen. Jij kan nog steeds meedoen. Vele Amsterdammers gingen je al voor. Amsterdammers met ambities voor een groenere tuin, konden deze zomer volop aan de slag. De 7-weekse tegelservice en het NK-Tegelwippen maakten dit tuinklusje net even handiger en leuker.

Tegelservice was een succes

En wat blijkt, Amsterdammers zijn super tegelwippers. De 7-weekse tegelservice was een succes. Er is bijna 200.000 kg tegels uit tuinen gehaald door Amsterdammers en opgehaald door de gemeente. Dit zijn ruim 23.000 tegels. Ook is in elk stadsdeel een regenton verloot en aangesloten bij de gelukkige winnaar. Al met al, een mooie bijdrage voor een groenere stad én in de score voor Amsterdam tijdens het NK-Tegelwippen.

Het NK loopt nog

We staan voor, maar we zijn er nog niet. Rotterdam kan nog steeds winnen. Het is een nek-aan-nek race: de tussenstand is 34.751 voor Rotterdam en 36.376 voor Amsterdam. Tenminste dit is de stand op 28 september. Hoewel de 7-weekse tegelservice is afgelopen, kunnen tegels nog steeds gewipt worden. Het NK loopt nog tot 1 oktober.

Doe mee met de eindsprint

Dus Amsterdammers die tegels nog willen verruilen voor groen? Pak die eindsprint en laat jouw tegels ook meetellen voor het NK. Goed voor de tuin, goed voor de stad, want een groene tuin heeft veel voordelen. Tuinen worden koeler door meer groen, het regenwater loopt beter weg en de tuin krijgt meer bezoek van vogels en insecten.

Tegels verruilen altijd goed

Geen tijd om voor 1 oktober tegels te wippen? Op een ander moment kan natuurlijk ook, want tegels verruilen voor groen is altijd goed. Bewoners kunnen er ook voor kiezen zelf de tegels (gratis) bij een afvalpunt te brengen. Bewoners, bedrijven, scholen en corporaties in stadsdeel Centrum, West en Nieuw-West kunnen heel 2020 contact opnemen met het initiatief Tegels eruit, groen erin! Dit initiatief komt dan gratis de tegels ophalen en geeft maatwerk advies om uw tuin groener en klimaatbestendiger te maken. Tegels eruit, groen er is (nog) niet actief in andere stadsdelen.

Naar een structurele service

Deze tijden lenen zich goed om in huis en tuin bezig te zijn. Daarom organiseerde de gemeente in samenwerking met Amsterdam Rainproof afgelopen zomer de 7-weekse tegelservice. Tijdens deze 7-weekse service konden bewoners hun gewipte tegels door de gemeente laten ophalen. Elke week in een ander stadsdeel. De tegelservice wordt nog niet structureel aangeboden. Hier werken we wel aan. Tot die tijd blijven we acties organiseren om bewoners te helpen tegels te verruilen voor groen.