Door de tegels de tuin niet meer zien

Gepubliseerd op:
3 juli 2019

Omgaan met hevige buien en extreme droogtes

Het weer in Nederland wordt extremer: hevige regenbuien worden afgewisseld met lange periodes van hitte en droogte. Hoe kunnen we hier mee omgaan? Wat voor effect heeft dit op onze tuinen? Kunnen we onze omgeving aanpassen aan dit nieuwe klimaat?

De initiatieven

Collega Mirko van Ingen ontwikkelde namens Samen Klimaatbestendig een overzicht van wat zich afspeelt op het gebied van het klimaatbestendig inrichten van onze tuinen in Nederland. De vaak sterk versteende inrichting van onze leefomgeving zorgt voor problemen als hittestress en wateroverlast. Maar er is gelukkig al een groot aanbod aan initiatieven die zich richten op het groen en klimaatbestendig inrichten van private tuinen. Deze initiatieven zijn nu gebundeld in de publicatie: ‘Door de tegels de tuin niet meer zien’. Bekijk welke initiatieven er zijn, inclusief praktische voorbeelden. Laat je als tuineigenaar inspireren. Of bekijk de voorbeelden van samenwerkingen tussen de partijen, zowel op openbaar terrein als eigen terrein. Er zijn ongelofelijk veel dingen die tuineigenaren kunnen doen om hun tuin klimaatbestendig in te richten. Veel maatregelen zijn eenvoudig toe te passen – en hebben direct resultaat. In deze publicatie is dan ook veel ook ruimte voor de betrokken partijen én oplossingen. Denk aan meer groen, minder verharding én regenwater (beter) benutten.

Inspirerende voorbeeldtuinen

Door de tegels de tuin niet meer zien heeft een dubbele betekenis. Letterlijk, omdat veel tuinen voor een groot deel betegeld zijn. Met alle nadelige gevolgen van dien. En figuurlijk, omdat er zoveel initiatieven zijn dat je door de bomen het bos, of door de tegels de tuin niet meer ziet. Bekijk het rapport en laat je inspireren voor maar liefst 150 links naar mooie voorbeelden. Blader door de initiatieven, voorbeeldtuinen, lespakketten, workshops en stimuleringsregelingen. Uiteraard komt Amsterdam Rainproof ook veelvuldig aan bod!

Overzicht: Door de tegels de tuin niet meer zien