Een zonnetje voor een slim blauw-groen dak
1 november 2018
Op het Nationaal Deltacongres is Project Smartroof 2.0 in het zonnetje gezet door de Deltacommissaris Wim Kuijken. Hij noemde Smartroof 2.0 een ijzersterke combinatie tussen wetenschap, innovatie en praktische oplossingen. Een zonnetje voor een fantastisch rainproof project! Dat is natuurlijk een mooi compliment.
Groene daken kunnen regenwater tijdelijk bergen waardoor het riool minder wordt belast tijdens hevige regen. Smartroof 2.0 heeft behalve een groene laag ook een polderdak systeem. Het blauw-groene dak slaat regenwater tijdelijk op. Dit vasthouden van water is één manier om het gebouw en de omgeving te beschermen tegen hittestress. De planten worden op deze manier voorzien van water én door de verdamping koelt het dak af. Ook werkt een blauw-groen dak als isolatie, waardoor binnen in het gebouw minder airconditioning nodig is. De omgeving blijft ook comfortabeler door het verkoelende effect van het water en de planten op het dak.
Meer weten?
Wil je meer weten over het Project SmartRoof 2.0 en de metingen (met maar liefst 57 sensoren) op het Marineterrein, bekijk dan het project Smartroof 2.0. Onder Topsector Water doen KWR Watercycle Institute, Bureau Marineterrein Amsterdam, Drain Products Europe BV, Ingenieursbureau Amsterdam, Waternet en Aedes Real Estate onderzoek naar de verdamping en verkoeling van het blauw-groene dak.