Primaire tabs

  • Home
  • Nieuws
  • Eerste watervertragende groenstrook in gebruik
opening groenstrook zuidas

Eerste watervertragende groenstrook in gebruik

Door

Redactie Rainproof

Gepubliceerd op

7 november 2016

Op maandag 7 november opende Udo Kock - wethouder water - samen met Rolf Steenwinkel - waterschapsbestuurder Amstel, Gooi & Vecht - de eerste watervertragende groenstrook van Nederland in een woonwijk op de Zuidas.

Belangstelling

De opkomst van belangstellenden op deze koude en gure maandagmiddag was groot. Een grote groep bewoners, waterschappers, gemeente ambtenaren, bestuurders, Zuidas participanten en bedrijven zagen hoe de strook feestelijk in gebruik werd genomen.

Opening watervertragende groenstrook

Groen en water

De groenstrook ligt 35 centimeter lager dan de omgeving. Hierdoor kan hij regenwater opvangen van de wegen en de daken in de buurt. Nu kan het tot wel 56.000 liter regenwater bufferen, straks - wanneer andere delen van de wijk gebouwd worden -  zelfs 130.000 liter. Deze zorgt ervoor dat bewoners geen wateroverlast hebben bij hoosbuien. Het unieke aan de groenstrook is de combinatie van groen met opvang van water. Er staan planten in die goed tegen water kunnen. Ze kunnen zelfs een tijdje helemaal onder water staan. En de planten zijn het hele jaar mooi groen. Lees hier meer over het project of bekijk onderstaande video voor uitleg!

Wat denk jij?

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Reacties

Goed idee!
Wat is de oppervlakte van groenstrook bij een buffercapaciteit van 130.000 liter?
Dit zou ik graag weten voor een studieproject.

Alvast bedankt!

 

Tessa (niet gecontroleerd) replied on

Beste Tessa,

Er is circa 185 meter watervriendelijke groenstrook nodig is voor het bergen van 130.000 liter. Gebaseerd op onderstaande berekening:

De huidige watervertragende groenstrook is 2 meter breed bij 35 cm diep. Dat is 0,7 m3 per meter (700 liter). 130.000/700 voor het bergen van 130.000 liter is dan circa 185 meter groenstrook nodig.

Redactie Rainproof (niet gecontroleerd) replied on

Dit gaat over een rainproof

StraatStraat

Labels

Category: 

En dit moet ook rainproof

Praat mee