Eerste watervertragende groenstrook in gebruik

Gepubliseerd op:
7 november 2016

Op maandag 7 november opende Udo Kock – wethouder water – samen met Rolf Steenwinkel – waterschapsbestuurder Amstel, Gooi & Vecht – de eerste watervertragende groenstrook van Nederland in een woonwijk op de Zuidas.

Belangstelling

De opkomst van belangstellenden op deze koude en gure maandagmiddag was groot. Een grote groep bewoners, waterschappers, gemeente ambtenaren, bestuurders, Zuidas participanten en bedrijven zagen hoe de strook feestelijk in gebruik werd genomen.

Opening watervertragende groenstrook

Groen en water

De groenstrook ligt 35 centimeter lager dan de omgeving. Hierdoor kan hij regenwater opvangen van de wegen en de daken in de buurt. Nu kan het tot wel 56.000 liter regenwater bufferen, straks – wanneer andere delen van de wijk gebouwd worden –  zelfs 130.000 liter. Deze zorgt ervoor dat bewoners geen wateroverlast hebben bij hoosbuien. Het unieke aan de groenstrook is de combinatie van groen met opvang van water. Er staan planten in die goed tegen water kunnen. Ze kunnen zelfs een tijdje helemaal onder water staan. En de planten zijn het hele jaar mooi groen. Lees hier meer over het project of bekijk onderstaande video voor uitleg!