Feestelijke opening SmartRoof 2.0 op het Marineterrein

Gepubliseerd op:
8 september 2017

Op de Ontdekdagen Marineterrein Amsterdam is vandaag SmartRoof 2.0 feestelijk geopend. Dit blauw-groene dak voorkomt wateroverlast tijdens intense regenbuien door water op te vangen, op te slaan en te hergebruiken voor de beplanting. Ook koelt het dak de omgeving door de vergroening en verdamping van het water. Dit is een mooie ontwikkeling om de stad leefbaar te houden!

Elke druppel telt!

Een drainage-laag op het dak vangt regenwater op wat vervolgens via een slim systeem teruggaat naar de wortels van de planten. Op deze manier verdampt de meerderheid van het regenwater. Zo voorkom je overbelasting van het riool en wateroverlast in de straten. Daarnaast onderzoeken wetenschappers of het mogelijk is om hier een groot aantal inheemse plantensoorten te laten groeien.

Onderzoek op Amsterdams dak

SmartRoof 2.0 richt zich op het demonstreren en wetenschappelijk onderbouwen van de meerwaarde van blauw-groene daken. De komende twee jaar wordt onder leiding van KWR Watercycle Institute wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de verdamping, en daarmee het verkoelende effect van blauw-groene daken.

Internationale samenwerking

SmartRoof 2.0 is een belangrijk, internationaal onderzoeksdak. Het project is een samenwerkingsverband tussen Drain Products Europe, Aedes Real Estate, KWR Watercycle Research Institute, Gemeente Amsterdam, Waterschap Amstel & Gooi en Vecht, Waternet en Bureau Marineterrein Amsterdam. Het gaat om een tweejarig onderzoeksproject (2017-2018), mede gefinancierd uit de toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) van het ministerie van Economische Zaken.