Gastblog: De voordelen van een multifunctioneel dak

Gepubliseerd op:
3 november 2015

Op een zomerdag in 2025 geeft mijn smartwatch een melding: het gaat morgen lokaal hard regenen. Mijn horloge vraagt of het mijn dak vandaag leeg mag laten lopen op het riool. Zo kan mijn dak morgen als buffer dienen en het riool ontzien op het piekmoment. Het waterschap biedt hiervoor een fikse korting op de rioolheffing. Ik accepteer mits er 2 cm water achterblijft. Komende week wordt het warm en het zou zonde zijn als mijn dak hierdoor droog komt te liggen. Dit zou mijn daktuin niet ten goede komen. Een levende daktuin met voldoende vocht in het substraat zorgt voor koeling via verdamping. Niet alleen is mijn zolderverdieping hierdoor significant koeler, ook mijn zonnepanelen werken veel efficiënter. Ik bedenk me hoe gek het is dat het zo lang heeft geduurd voordat we zijn gaan inzien hoeveel waarde ons dak kan genereren. Dat we daar 10 jaar geleden nog subsidie voor nodig hadden!

Vandaag de dag kunnen de lasten van onderhoud echter aardig oplopen. Het dak werd te vaak gezien als kostenpost. Nu blijkt deze bestempeling onterecht. Het dak biedt veel meer mogelijkheden dan enkel het hebben van een droog onderkomen. Het dakterras is het meest sprekende voorbeeld. Het vergroot het gebruiksoppervlak van het vastgoed en daarmee de waarde. Een ander voorbeeld is natuurlijk het oogsten van zonne-energie. Het financiële voordeel is maandelijks terug te zien op de energierekening. 

Groen – blauw – geel – rood

Deze voorbeelden zijn echter monofuncties. In tegenstelling tot monofunctionele daken bieden multifunctionele daken tal van extra voordelen […].

Lees de volledige blog