Gratis schoolbos en regenton voor scholen

Gepubliseerd op:
9 september 2021

Vergroen gratis je versteende schoolplein!

– Let op: Door de vele reacties is er helaas een wachtlijst. Bij interesse meld je schoolplein vooral aan! Wie weet lukt het dit najaar alsnog. Bij veel animo, kunnen we de actie mogelijk in het voorjaar herhalen!—-

Dit najaar kan jij je als basisschool in Amsterdam aanmelden voor een gratis schoolbosje, inclusief regenton. Wil jij een inheems bos van 6m2 op het schoolplein van jouw kinderen? Vraag het nu aan. Wees er snel bij, aanvragen kan tot 28 oktober.

Gratis schoolbos en regenton voor basisscholen in Amsterdam

Klaar met al dat steen? Wij wel. Samen met de gemeente Amsterdam, bundelen wij onze krachten, om de Amsterdamse schoolpleinen groener én blauwer te maken. Dat lukt uiteraard niet zonder jullie. Dus scholen, ouders, leerlingen verenigt u; en vraag die regenton of bos aan voor jullie plein!

Doel?

Dit najaar willen wij bomen planten en tonnen plaatsen. Geen schoolplein in Amsterdam meer voor 100% betegeld…  dat is onze ambitie. Doe je mee?

Voor wie?

Alle Amsterdamse basisscholen. Nog helemaal geen groen? Ga er voor. Deels groen, maar kijk je reikhalzend uit naar meer? Meld je aan. Wel al een jungle op het plein, maar mis je nog een regenton? Vraag hem aan.

Waarom doen we dit?

Groene schoolpleinen, waar we regenwater opvangen, zijn enorm belangrijk voor onze stad.

• Groen is goed voor ons. We kunnen ons beter concentreren en voelen ons gelukkiger. Niet verkeerd voor kids op het schoolplein.
• Als kinderen op jonge leeftijd meer groen beleven, zullen zij zich sterker verbonden voelen met de natuur. Onze planeet heeft toekomstige professionals nodig die dicht bij de natuur staan!
• Groen verkoelt, waardoor het minder zweten is op het plein in de zomer.
• Een regenton maakt water bewust. Regenwater is een bron die wij veel beter moeten en gaan gebruiken in de toekomstige stad. Kinderen daar vanaf kleins in meenemen is cruciaal.

Wat krijg ik?

Het schoolbos wordt je aangeboden via Sprinkler en IVN – het gaat om hun Tuiny Forest.
De tonnen komen van TonTon– het gaat om de EHLO 200 liter ton, waar ook een tuintje op past!

Gratis schoolbos en regenton voor basisscholen in Amsterdam

Hoe werkt het?

Stap 1: Enthousiasmeer een aantal mensen op school. Denk aan meesters en juffen, leerlingen, ouders, activiteiten commissies of andere betrokkenen met/én zonder groene vingers. Groen heeft liefde nodig, ook nadat het geplant is. Het bos vraagt geen hevig onderhoud, maar wel iemand die er op past. Het liefst natuurlijk passen de kinderen op!

Stap 2. Meld je aan via het formulier.

Stap 3. Bestel het gratis bos en/of de ton. Na aanmelding ontvang je een instructie via mail.

Stap 4. Plant het bos (wederom met bijgevoegde instructies!). De regenton wordt voor je aangesloten. Hiervoor worden, in overleg, dagen ingepland.

Stap 5. Gebruik de factsheet voor extra informatie in de klas. Het bos en de regenton komen met weetjes en feiten over klimaatverandering en het belang van groen. Het bos en de regenton worden zo onderdeel van het klaslokaal!

Stap 6. Deel je ervaringen én roep andere scholen op tot actie!

*note: aanmelden kan tot 28 oktober. De bomen en tonnen komen in november. Goede maand om te planten. Dus wees er snel bij! Mogelijk dat deze actie in het voorjaar terugkomt, mocht je het nu niet redden (laat het ons weten!). Let op: nu is deze actie gratis (en op=op). Dat kunnen we voor een volgende actie niet garanderen.

*note: sommige pleinen zijn openbaar terrein, hier moeten goede afspraken gemaakt worden of het mogelijk is om te vergroenen of een ton te plaatsen.