Grote tuinactie in Geuzenveld

Gepubliseerd op:
25 oktober 2018

Zaterdag 20 oktober heeft er in Geuzenveld wederom een zeer geslaagde tuinen opknap dag plaatsgevonden! In samenwerking met Stadgenoot, Cordaan thuiszorg, Sociaal Tuinieren en Stichting Present hebben we in één keer meerdere voortuinen opgeknapt en onderhoudsvriendelijk gemaakt.

Drie Rainproof maatregelen

In een tuin hebben we maar liefst 3 rainproof maatregelen uitgevoerd. Er is een natuurlijke wadi aangelegd. Dat is een verlaagd stuk grond (een soort greppel of kuil), aangekleed met planten die tegen droge en natte periodes kunnen. En er zijn twee regenpijpen afgekoppeld van het riool. Op een regenpijp is een regenton aangesloten, mocht de ton vol komen te zitten dan wordt het overtollige water via een (flexibele) leiding afgevoerd richting de wadi. Zodoende zakt het langzaam weg in de grond. Op een andere regenpijp hebben we een klep aangebracht. Het water wordt via de klep afgevoerd in een goot van dakpannen en ook opgevangen in de natuurlijke wadi.

Actiedag Geuzenveld

Waarom Geuzenveld?

Geuzenveld ligt in een regenwaterknelpuntgebied. Een knelpunt is een (deel van een) straat of buurt met een (sterk) verhoogde kans op overlast en schade bij extreme regen. Het grootste deel van de voortuinen is eigendom van een begeleid wonen huis, waarvan de bewoners niet altijd zelf in staat zijn de tuinen te onderhouden. Extra hulp om de tuinen op te knappen en onderhoudsvriendelijk te maken is daarom zeer wenselijk. Bij het opknappen houden we dan ook rekening met de beplanting. We plaatsen vooral onderhoudsvriendelijke planten zoals heesters en diverse bodembedekkers.

Stap voor stap

Wil jij nou ook een van deze maatregelen in jouw tuin? We hebben een stap-voor-stap video instructie gemaakt. Bekijk de verschillende maatregelen en ga aan de slag.