Hemelwaterverordening naar gemeenteraad

Gepubliseerd op:
9 april 2021

‘Alle Amsterdamse nieuwbouw moet voortaan regenwater opvangen’: dit schreef Het Parool over de hemelwaterverordening die wethouder Laurens Ivens (Openbare ruimte) recent naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

Nieuwe gebouwen in de stad moeten daarom voortaan per vierkante meter 60 millimeter regenwater zelf opvangen. Voor een perceel van 100 vierkante meter betekent het dus dat er 6000 liter water wordt vastgehouden, die daarna heel geleidelijk wordt afgevoerd naar het riool.

Daniel Goedbloed, de programmamanager van Amsterdam Rainproof heeft lange tijd gewerkt aan de hemelwaterverordening: ‘Blij dat de Hemelwaterverordening nu ter vaststelling naar de raad gaat. Hard aan gewerkt en op basis van inspraak aangepast en verbeterd. Met deze verordening zetten we weer een goede stap naar een regenbestendige stad.

Amsterdam heeft de ambitie om een hoosbui van 60 mm in 1 uur tijd te kunnen verwerken zonder dat er schade optreedt. Deze ambitie is vastgelegd in het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) en geldt voor de hele stad, zowel publiek als privaat. Maar het GRP is alleen bindend voor de gemeente en niet voor derden. Daar zijn aanvullende juridische instrumenten voor nodig. Daarom dus deze Hemelwaterverordening!’

Lees het gehele artikel: Het Parool.