Primaire tabs

  • Home
  • Nieuws
  • Hoe goed werken rainproof maatregelen bij hevige regen?
rainproof_voorplein_mirandabad

Hoe goed werken rainproof maatregelen bij hevige regen?

Door

Redactie Rainproof

Gepubliceerd op

11 september 2017

Vrijdag 8 september viel er veel regen in Amsterdam. Een mooi moment om een aantal rainproof maatregelen tijdens hevige regenval te testen. 

Het regende veel en hard

Het regende vrijdag niet alleen veel, maar op sommige momenten ook zeer hard. Er viel op een aantal locaties zelfs 80 millimeter hemelwater in totaal die dag. In onderstaande figuren is te zien hoe hard het op welk moment regende, en waar in Amsterdam en omgeving de meeste regen viel. Vooral ’s ochtends viel er erg veel regen, waardoor er aan het begin van de dag een aantal straten tijdelijk blank stonden. 

neerslaggrafiek_7september2017
Grafiek gevallen regen op 8 september 2017 per tijdstap van 5 minuten en in totaal (cumulatief). Bron: Hydronet

neerslagsom7september2017
Afbeelding. Totale hoeveelheid regen op 8 september 2017. Bron: Hydronet

Hoe goed functioneerden de rainproof maatregelen?

Wij gingen tijdens de regen op pad om een aantal rainproof maatregelen in actie te zien.

Wadi in Betondorp

Begin dit jaar plaatsten Waternet en Gemeente Amsterdam een wadi in Betondorp. Dit is een met grind en zand gevulde greppel of sloot, die water zowel kan vasthouden als infiltreren. Bij een extreme regenbui slaat de wadi tijdelijk regenwater op waar het langzaam kan infiltreren in de bodem.

Afgelopen vrijdag zagen we dat de wadi goed werkt. De wadi ving het vele regenwater op en hield het tijdelijk vast. In de video hieronder zie je dat de wadi flink onder water staat, en er liggen geen plassen op de omliggende tegels. Zo zien we het graag!

Watervertragende groenstrook Zuidas

Naast Amsterdam Oost, bezochten we vrijdag de Amsterdamse Zuidas. Daar bekeken we de watervertragende groenstrook; een unieke groenstrook van hoogwaardig groen gecombineerd met regenwateropvang. We waren blij om te zien dat de groenstrook in werking trad en het regenwater van de omliggende daken en de straat opving. Geen natte voeten op de Zuidelijke Wandelweg dus!


De Mirandabad: regenbestendig plein en parkeerplaats

Bij de renovatie van het zwembad De Mirandabad is goed nagedacht over regenbestendigheid. Een groot gedeelte van het verharde oppervlak van het voorplein voert het regenwater over het maaiveld af richting een verdiepte grindtuin. Het water infiltreert via de waterdoorlatende bodem (split materiaal) van de grindtuin in de ondergrond. Ook het parkeerterrein heeft een sterk waterdoorlatende ondergrond. Het regenwater zakt direct in de bodem. Vrijdag bekeken we de rainproof maatregelen bij het zwembad, en zagen dat ze goed functioneren. Op de parkeerplaats lagen geen plassen en de verdiepte grindtuin op het voorplein deed goed zijn werk.

water voorplein Mirandabad
Werking grindtuin en parkeerplaats De Mirandabad tijdens de regen.

Argonautenstraat

Zo’n twee jaar geleden plaatsten Waternet en Stadsdeel Zuid een waterdoorlatende strook (Granudrain) in de Argonautenstraat. De Granudrain is zo doorlatend dat rioolkolken in principe overbodig zijn. Al het regenwater wat op straat valt, stroomt naar de infiltratiestrook. Wij checkten of de strook goed functioneerde afgelopen vrijdag, en dat was het geval! Zoals op de foto te zien is, liggen er nauwelijks plassen in de straat. De verdienste van de rainproof maatregel!

rainproof-infiltratiestrook-argonautenstraat
Werking infiltratiestrook Argonautenstraat tijdens de regen.

Regenton

De regentonnen liepen vol. Zo ook deze regenton in een geveltuin in Oost.

regenton_in_geveltuin_vol
Regenton gevuld met regenwater. 

Wateroverlast

Op een aantal plekken in de stad was er wateroverlast, zoals op Station Zuid. Het Amsterdamse rioolstelsel kan 20 millimeter per uur verwerken. De regen van afgelopen vrijdag bereikte deze intensiteit niet. Het zou dus niet mogen dat er wateroverlast ontstaat. We gaan gezamenlijk onderzoeken wat er op deze locaties aan de hand is.

Wat denk jij?

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Reacties

Mooi verslag.  Ik zie wel dat de maatregelen werkten maar zeker nog niet hoe goed :-) Daar geeft dit verslag geen antwoord op. Heel goed dat jullie kritisch kijken naar naar de situatie op Station Zuid. Het gebeurt vaker dat ergens sprake is van overlast terwijl je dat op grond van de hoeveelheid neerslag niet zou mogen verwachten. Dit is een onderwerp dat aandacht verdient.

Harry van Luijtelaar (niet gecontroleerd) replied on

Wellicht kunnen we deze aanlegvoorbeelden delen met gemeenten via de VNG. Hier zie ik een handzaam boekje ontstaan voor stedenbouwkundige en landschapsarchitecten. Ook voor het hbo-onderwijs heel geschikt

Adriaan van Geest (niet gecontroleerd) replied on

Een puttenbrigade per wijk stadsdeel, meteen na een stortbui treedt die per fiets en met  veeggerei alle rioolputten langs, meteen monitoren naar kantoor.

Wietske van Raalte (niet gecontroleerd) replied on

Op de kruising Admiraal de Ruijterweg  en de Wiltzanghlaan kan het water minstens een maal per jaar niet weg.  Soms ontstaat hier dan tijdelijk een binnenmeer. Ter hoogte van de tramhalte  ( nr 379 - 387) is het trottoir zo aangelegd dat dan bij hevige regen  het water door de trogvormige ligging de koekoeks ingutst want de kolken in de stoep kunnen het a. niet aan en b. liggen ze wat hoger dan de dip in de stoep. Dat is zo een paar jaar geleden heel handig aangelegd (zonder inspraak) en nooit verbeterd (ondanks klachten). Ik zou wel een mooi plaatje van 8 september van de putdeksel bij de verlaagde  opstap van de tramhalte mee willen sturen maar ik weet niet hoe. Daar zie je het water als een krans omhoog spuiten. Nog iets meer waterkracht en de deksel kan gaan dansen zoals in in 2002 in Dresden gezien heb.

E Bannenberg (niet gecontroleerd) replied on

Beste Bannenberg,

Wat vervelend dat je overlast ervaart. Kan je de foto naar info@rainproof.nl sturen? Dan zorg ik dat de informatie en de foto bij de meldkamer terecht komen. Er kan dan (opnieuw) naar de situatie op de kruising Admiraal de Ruijterweg en de Wiltzanghlaan worden gekeken.

Esther Verheijen replied on

En dit moet ook rainproof

Praat mee