Hoe goed werken rainproof maatregelen bij hevige regen?

Gepubliseerd op:
11 september 2017

Vrijdag 8 september viel er veel regen in Amsterdam. Een mooi moment om een aantal rainproof maatregelen tijdens hevige regenval te testen. 

Het regende veel en hard

Het regende vrijdag niet alleen veel, maar op sommige momenten ook zeer hard. Er viel op een aantal locaties zelfs 80 millimeter hemelwater in totaal die dag. In onderstaande figuren is te zien hoe hard het op welk moment regende, en waar in Amsterdam en omgeving de meeste regen viel. Vooral ’s ochtends viel er erg veel regen, waardoor er aan het begin van de dag een aantal straten tijdelijk blank stonden. 

neerslaggrafiek_7september2017
Grafiek gevallen regen op 8 september 2017 per tijdstap van 5 minuten en in totaal (cumulatief). Bron: Hydronet

neerslagsom7september2017
Afbeelding. Totale hoeveelheid regen op 8 september 2017. Bron: Hydronet

Hoe goed functioneerden de rainproof maatregelen?

Wij gingen tijdens de regen op pad om een aantal rainproof maatregelen in actie te zien.

Wadi in Betondorp

Begin dit jaar plaatsten Waternet en Gemeente Amsterdam een wadi in Betondorp. Dit is een met grind en zand gevulde greppel of sloot, die water zowel kan vasthouden als infiltreren. Bij een extreme regenbui slaat de wadi tijdelijk regenwater op waar het langzaam kan infiltreren in de bodem.

Afgelopen vrijdag zagen we dat de wadi goed werkt. De wadi ving het vele regenwater op en hield het tijdelijk vast. In de video hieronder zie je dat de wadi flink onder water staat, en er liggen geen plassen op de omliggende tegels. Zo zien we het graag!

Watervertragende groenstrook Zuidas

Naast Amsterdam Oost, bezochten we vrijdag de Amsterdamse Zuidas. Daar bekeken we de watervertragende groenstrook

De Mirandabad: regenbestendig plein en parkeerplaats

Bij de renovatie van het zwembad De Mirandabad is goed nagedacht over regenbestendigheid. Een groot gedeelte van het verharde oppervlak van het voorplein voert het regenwater over het maaiveld af richting een verdiepte grindtuin. Het water infiltreert via de waterdoorlatende bodem (split materiaal) van de grindtuin in de ondergrond. Ook het parkeerterrein heeft een sterk waterdoorlatende ondergrond. Het regenwater zakt direct in de bodem. Vrijdag bekeken we de rainproof maatregelen bij het zwembad, en zagen dat ze goed functioneren. Op de parkeerplaats lagen geen plassen en de verdiepte grindtuin op het voorplein deed goed zijn werk.

water voorplein Mirandabad
Werking grindtuin en parkeerplaats De Mirandabad tijdens de regen.

Argonautenstraat

Zo’n twee jaar geleden plaatsten Waternet en Stadsdeel Zuid een waterdoorlatende strook (Granudrain) in de Argonautenstraat. De Granudrain is zo doorlatend dat rioolkolken in principe overbodig zijn. Al het regenwater wat op straat valt, stroomt naar de infiltratiestrook. Wij checkten of de strook goed functioneerde afgelopen vrijdag, en dat was het geval! Zoals op de foto te zien is, liggen er nauwelijks plassen in de straat. De verdienste van de rainproof maatregel!

rainproof-infiltratiestrook-argonautenstraat
Werking infiltratiestrook Argonautenstraat tijdens de regen.

Regenton

De regentonnen liepen vol. Zo ook deze regenton in een geveltuin in Oost.

regenton_in_geveltuin_vol
Regenton gevuld met regenwater. 

Wateroverlast

Op een aantal plekken in de stad was er wateroverlast, zoals op Station Zuid. Het Amsterdamse rioolstelsel kan 20 millimeter per uur verwerken. De regen van afgelopen vrijdag bereikte deze intensiteit niet. Het zou dus niet mogen dat er wateroverlast ontstaat. We gaan gezamenlijk onderzoeken wat er op deze locaties aan de hand is.