Maar liefst 16 versteende schoolpleinen getransformeerd in 2020

Gepubliseerd op:
3 december 2020

De gemeente Amsterdam stimuleert basisscholen om hun versteende, verouderde en saaie schoolpleinen te transformeren tot mooie, groene, beweeglijke, gezonde én rainproof schoolpleinen. Hiervoor is er in 2016 de subsidieregeling Amsterdamse Impuls Schoolpleinen opgezet. Het animo voor deze subsidie is groot. In 2020 zijn er in totaal 16 ontwerpen van schoolpleinen goedgekeurd, in de inmiddels vijfde subsidieronde. De ontwerpen worden op verschillende punten beoordeeld. Stimuleren de pleinen bewegen en spelen? Bevat het plein groene elementen? Onze collega Douwe kijkt of de pleinen wel rainproof ingericht zijn om wateroverlast te voorkomen.

Bij deze 16 scholen was dit dik in orde. Er zitten weer mooie ontwerpen tussen met prachtige en zichtbare Rainproof-elementen, zoals een watergeul met een bruggetje erover! Wadi’s en andere verlaagde groenstroken die het regenwater tijdelijk kunnen opvangen en de planten van water voorzien. Afgelopen zomer zijn deze scholen begonnen met de realisatie van hun nieuwe schoolpleinen.

Tiny Forest voor De Schakel

Eén van die scholen die bezig zijn met de aanpak van hun versteende schoolpleinen is basisschool De Schakel in Amsterdam Zuidoost. De Schakel doet er zelfs nog een schepje bovenop: in november zijn de leerlingen begonnen met het aanplanten van het eerste Tiny Forest in Amsterdam!

Subsidie Amsterdamse Impuls Schoolpleinen aanvragen

De volgende subsidieronde is inmiddels alweer begonnen en we hopen in 2021 weer samen met de gemeente goedkeuring te geven aan een nieuwe verzameling mooie, regenbestendige ontwerpen. Als je een plein goed inricht is het een ideale plek om regenwater op te vangen en in te zetten voor educatie, groen en speelplezier. Hoe je dat doet? Dat laat deze infographic vol maatregelen goed zien.

Dus wacht niet langer en vraag de subsidie aan voor een uitdagend schoolplein.