Na de hittegolf komen de buien

Gepubliseerd op:
18 augustus 2020

Na een lange hittegolf van wel dertien dagen bracht de regen wat verkoeling met zich mee. En hoe! We hebben op vrijdag 14, zondag 16 én op maandag 17 augustus te maken gehad met flinke regenval. De buien waren lokaal zeer intens.

Vrijdag zijn er twee zogenaamde “popcorn- buien” gevallen. Tussen de twee buien zat gelukkig aardig wat tijd, maar het riool heeft overuren gemaakt. Met dergelijke plotselinge, krachtige buien die lokaal voor flink wat overlast kunnen zorgen, moeten we meer en meer rekening gaan houden.

“Een popcornbui is een zeer lokale, snel vormende bui in de zomer waarbij er zeer plotseling erg veel energie vrijkomt en er zeer lokaal noodweer kan ontstaan. Zo’n bui is doorgaans maar een kort leven beschoren en daarna lost hij snel weer op.” Wikipedia

Zondag kondigde het KNMI zelfs code oranje af. Een waarschuwing voor onweersbuien, grote hagelstenen (2-4 centimeter), windstoten en veel neerslag. Dit leverde naast waterschade ook mooie plaatjes op, aldus Het Parool.

Wat kan ik doen om waterschade te voorkomen?

Schade aan huizen en gebouwen willen we uiteraard voorkomen. Zien wat je kan doen om waterschade te voorkomen? Bekijk de voorbeelden. Zo worden er in de stad blauwgroene daken aangelegd, sportvelden met extra waterbergend vermogen, wadi’s én zelfs verlaagde groenstroken die tijdelijk water kunnen bergen. In de openbare ruimte, maar ook in je eigen tuin of balkon zijn er maatregelen te treffen. Of bekijk onze maatregelen toolbox om te zien wat jij kan doen om schade aan jouw omgeving te voorkomen!