Na tropische dagen, flinke regen op komst! Meld wateroverlast

Gepubliseerd op:
17 juni 2021

Zijn de tropische dagen na vandaag voorbij? Daar lijkt het wel op. Het KNMI verwacht plaatselijk veel neerslag in korte tijd, naast de reeds voorspelde flinke onweersbuien. Vooral vannacht gaat er veel neerslag vallen. Waar je normaliter met deze hitte zou gaan slapen met de ramen open om de kamer te koelen, is het nu misschien raadzaam de ramen te sluiten voor de bui losbarst. Heb je een regenton? Laat hem dan vandaag leeglopen. Immers, elke druppel die je kan opvangen telt!

Water op straat?

Zie je water op straat staan? Of een verstopte put of een putdeksel die omhoog komt? Meld dit dan bij Waternet op het wateroverlast meldformulier. Waternet en Amsterdam Rainproof gebruiken jouw melding om in kaart te brengen waar de meeste overlast is. Zo weet de Waternet storingsdienst waar ze als eerste moeten zijn.

Heb je een een wateroverlastmelding waar je direct iemand voor wilt spreken? Bel dan 0900-9394.
Is er acuut gevaar? Bel dan de brandweer via alarmnummer 112.

Tips om wateroverlast te voorkomen

Neem de volgende noodmaatregelen, mocht het water naar binnen stromen:

  • Voorkom kortsluiting. Zet de hoofdschakelaar in de meterkast uit.
  • Bescherm je huis tegen het water, probeer tijdelijk een drempel te verhogen bijvoorbeeld met een zandzak.
  • Zorg ervoor dat je waardevolle spullen, zoals fotoalbums, laptops, sieraden en schilderijen hoog legt.
  • Maak foto’s van waterschade in en om je huis voor de opstal- en inboedelverzekering.

Voorbereiden op een hoosbui

Meestal wordt afval- en regenwater probleemloos afgevoerd via het riool. Maar na een extreme regenbui kan het riool overbelast raken en het water op straat of in huizen lopen. Daarom, als je iets doet doe het dan meteen Rainproof. Zo bereiden we samen de stad voor op de volgende bui. De hele stad kan als spons gebruikt worden én tijdelijk veel regen opnemen om langzaam weer af te geven. In elke wijk, in elke straat, in en bij elk pand. Waterdoorlatende bestrating, groene daken en geveltuintjes zijn oplossingen die de stad tegelijkertijd mooier maken.

Redenen genoeg om ons goed voor te bereiden op de volgende bui. Doe je mee?