Nieuw slim blauwgroen dak bestuurt 25.000 liter regenwater op afstand aan

Gepubliseerd op:
21 oktober 2021

Na het monumentale pand aan de Oostelijke Handelskade, heeft nu ook een gemeentelijk pand aan de Ite Boeremastraat in de Helmersbuurt een slim blauwgroen dak gekregen. Dat wil zeggen dat er op het dak verschillende soorten planten groeien, maar ook dat het dak regenwater opvangt. Het dak is slim, omdat de afvoer van de 25.000 liter regenwater op afstand kan worden bestuurd. Op het dak wordt ook duurzame energie opgewekt door 52 krachtige zonnepanelen.

Verduurzamen tijdens groot onderhoud

Het dak van 700 vierkante meter was aan vernieuwing toe. Hét moment om te innoveren, te verduurzamen en tegelijkertijd het leefklimaat in het pand te verbeteren. Het klimaatadaptief maken van daken is nog sterk in ontwikkeling. We doen met dit project nieuwe kennis op om in de toekomst andere panden te verduurzamen.

Verkoeling, biodiversiteit en wateropvang

Door het opvangen van regenwater kan het water in droge periodes teruggegeven worden aan de planten op het dak. Dat scheelt drinkwater. Daarnaast voorkomt de opvang van regenwater overbelasting van het riool. In de stad is het warmer dan buiten de stad. Een groen dak zorgt niet alleen voor meer isolatie van een pand, maar verkoelt ook de omgevingstemperatuur. Een zwart bitumen dak wordt namelijk bijna 3 keer zo warm als een groen dak. Groen trekt daarnaast verschillende soorten insecten aan en haalt fijnstof uit de lucht. De gebruikers van het pand zoals verloskundigen en fysiotherapeuten profiteren van een lagere energierekening en een gelijkmatigere binnentemperatuur.

Goed voor alle Amsterdammers, planten en dieren dus!

Onderzoeksdak

“Nu maken we vaak een keuze tussen een groen dak of het aanleggen van zonnepanelen. Sommige daken zijn voor beide niet geschikt omdat ze bijvoorbeeld in de schaduw liggen. We stellen dit dak ter beschikking voor onderzoek om te leren hoe we onze daken optimaal kunnen benutten,” vertelt Romeo Rawi, projectleider van de gemeente voor de vernieuwing van dit dak.

RESILIO onderzoekt hier hoe verschillende slimme combinaties van duurzame maatregelen elkaar kunnen versterken. Welke vegetatie zou je bijvoorbeeld kunnen planten onder zonnepanelen, hebben de panelen een hoger rendement als ze boven groen of water worden geplaatst en wat is daarvoor dan de ideale hoogte?

De ontwikkeling van het dak wordt een jaar lang vastgelegd en zal als timelapsevideo te zien zijn op de website van RESILIO.

Samenwerkingspartners

RESILIO staat voor ‘Resilience nEtwork of Smart Innovative cLImate-adapative rOoftops’ en is een samenwerkingsverband tussen de Gemeente Amsterdam, Waternet, Polderdak, Rooftop Revolution, HvA, VU, Stadgenoot, De Key. Het RESILIO project wordt mede gefinancierd uit het ERDF fonds van de Europese Unie via het Urban Innovative Actions programma. Het UIA-programma biedt ieder jaar subsidie voor innovatieve pilot projecten op verschillende thema‘s.

RESILIO