Nieuwste prototype Slimme Regenton onthuld: tijd voor een feestje!

Gepubliseerd op:
7 september 2017

Afgelopen woensdag onthulden we op het PlantageLab het nieuwste prototype van de Slimme Regenton. Na vijf effectieve sessies waarin we hard werkten aan de ton, was het dan ook tijd voor een feestje. Tijdens de bijeenkomst kwamen alle betrokkenen samen, en spraken we over dat wat we tot nu toe hebben bereikt. In dit artikel lees je meer over de Slimme Regenton!

Wat maakt de regenton slim?

De regenton, bedacht door Studio Bas Sala, is slim omdat men het kraantje aan de ton ook online kan bedienen. Alle slimme tonnen vormen samen een netwerk dat gekoppeld is aan de lokale weersvoorspelling. We gebruiken de regentonnen optimaal; ze zijn vol tijdens droge periodes en leeg voordat een piekbui valt. De Slimme Regenton is dus een simpele en leuke manier om regenwater bewuster te gebruiken!

Testen en ontwikkelen van De Slimme Regenton

Betrokkenen testen en ontwikkelen de Slimme Regenton momenteel in Amsterdam, Rotterdam en Schiedam. In Rotterdam ligt de nadruk op tonnen in de publieke ruimte, in Schiedam plaatsen we tonnen in tuinen van bewoners en in Amsterdam organiseert Plan Bruist en Studio Bas Sala sessies om de technische en juridische randvoorwaarden te onderzoeken.

Van prototype naar prototype

Verschillende ‘action discussions’ hielpen de Slimme Regenton te ontwikkelen tot dat wat het nu is. Na iedere sessie creëerden we een nieuw prototype om de uitkomsten te kunnen presenteren. Zo maakten we een ton om te laten zien wat je met regenwater kunt doen. Denk aan de planten water geven, de auto wassen of drinkwater maken. Ook ontwikkelden we een op afstand bestuurbare IOT-regenton, die zijn status deelt via Twitter.

De Slimme Regenton maakt kans op de Waterinnovatieprijs 2017

Het prototype dat we op het PlantageLab onthulden is trouwens niet het laatste prototype; we gaan nog volop door met ontwikkelen. Leuke bijkomstigheid is dat het concept meedoet aan de Waterinnovatieprijs 2017. Elk jaar reikt De Unie van Waterschappen de Waterinnovatieprijs uit aan innovatieve waterprojecten die toepasbaar zijn binnen de taken en verantwoordelijkheden van waterschappen: waterveiligheid, schoon water en voldoende water.