Onthulling regenwater informatiebord

Gepubliseerd op:
24 oktober 2018

Regenwater opvangen en gebruiken. Dat kunnen ze bij ‘I Can Change The World With My Two Hands’ wel. Op een binnenterrein van 1.200 m2 in Amsterdam-West, inspireren ze de buurtbewoners op het gebied van lokale voedselproductie, lokaal composteren en regenwateropvang!

Sinds kort staat er een geweldig informatiebord dat op uitleg geeft over de verschillende toepassingen van regenwateropvang in de tuin. Dankzij een bijdrage van de Gemeente Amsterdam, Amsterdam Rainproof en ANMEC kan hier elk seizoen ongeveer 60.000 liter regenwater opvangen. Het informatiebord laat zien met welke systemen dit gerealiseerd is.

Regenwater

Op het terrein zijn verschillende maatregelen toegepast. Zo wordt er in Permavoid-infiltratiekratten (dat zijn kratten die zorgen voor holle ruimte onder grond) water opgevangen, tot wel 9.000 liter per seizoen! In 11 grote IBC containers (dit kun je zien als grote, vierkante regentonnen) wordt regenwater van omliggende schuurtjes opgevangen en tijdelijk opgeslagen. Via druppelleidingen krijgen de groentegewassen hierdoor een continue aanvoer van water. Deze containers zijn goed voor maar liefst 50.000 liter regenwater per seizoen.

Naast deze grote maatregelen wordt er ook gebruik gemaakt van een waterpomp, ollas (ongeglazuurde keramieken potten) en wordt de bodem conditie optimaal gehouden om de sponswerking te bevorderen. Ga vooral langs om het infobord met deze maatregelen en alle tips te zien!

Infobord We Can Change
Ontwerpers: DesignArbeid

Niet naar het riool

Het water dat terechtkomt op daken, wegen en betegelde tuinen stroomt via een rioolput of regenpijp de rioolbuis in. Door het regenwater op te vangen en te gebruiken wordt de riolering minder belast en dat is precies wat I Can Change doet.

Van grijze steen naar eetbaar groen

Van een in onbruik geraakte speeltuin is deze tuin veranderd in een groene oase, vol eetbare gewassen. Door naast het verwijderen van 15.000 tegels en stukken steen, het aanbrengen van een mooie groene en binnentuin, ook veel aandacht aan het opvangen van regenwater te besteden, is er een win-win situatie gecreëerd. Ga naar de website van I Can Change The World With My Two Hands voor meer informatie of plan een bezoekje.