Rainproof haltes in Amsterdam

Gepubliseerd op:
7 januari 2020

Vanaf vandaag zijn er twee ‘groene haltes’ te vinden in de stad. De pilot met de groene haltes start op het Weteringcircuit en het Marnixplein met twee abri’s die voorzien zijn van planten en waterberging.

Op het Weteringcircuit (tramhalte Vijzelgracht) heeft de abri een groen dak, een groene wand én een eigen irrigatiesysteem dat werkt met opgevangen regenwater. In de pompkelder wordt regenwater opgeslagen wat middels een pompsysteem in droge periodes wordt gebruikt voor de planten. Het is hiermee de eerste rainproof abri van Nederland. Op het Marnixplein heeft de abri alleen een groen dak.

Goed voor de stad

De groene daken zien er dus niet alleen mooi uit, ze dragen ook bij aan een rainproof Amsterdam. Daarnaast zorgt het groen voor verkoeling en vergroot het de biodiversiteit in de stad. De groene daken trekken allerlei insecten aan, zoals vlinders en bijen. Superduurzaam dus allemaal!

De groene halte is een proef die in samenwerking met JCDecaux wordt gedaan en gedurende een jaar wordt gemonitord. De groene halte moet bijdragen aan de groenbeleving, wateropvang- en berging volgens de Amsterdamse norm voor rainproof en het stimuleren van de biodiversiteit. Bij een positieve uitkomst wordt bekeken of de groene abri’s op meerdere locaties kunnen worden gerealiseerd.