Regendagen

Gepubliseerd op:
2 november 2020

Tijdens het Rainproof Draait Door netwerkevent op 17 september heeft stadsdichter van Amsterdam, Gerschwin Bonevacia, live meegeschreven. Geschreven over hoe wij met zijn allen de stad Amsterdam regenbestendig maken. Over de voorbeelden op kleine en grote schaal, met een prachtig gedicht als resultaat:

Regendagen

Door Gershwin Bonevacia, stadsdichter van Amsterdam 

Misschien is dat wel onze opdracht:
leven in een wens van het heden zonder de wensen van onze toekomstige generaties in gevaar te brengen. De tegels uit de tuin halen, verplaatsen, tegels wippen, bewust zijn van het klimaat en weten dat we het in ons eentje niet gaan redden. Beducht zijn op wat er op ons af komt, als gemeente een rol nemen waarin en uitleggen wat er speelt.

Kunnen nadenken over hoe we de openbare ruimte beter inrichten, samenwerken met Waternet en andere organisaties, subsidies aanbieden voor het stimuleren van groene daken, water opvangen, hergebruiken, verplaatsen en behouden. Een dak transformeren in een regenton, de stad inrichten, maar dan meer als spons. Een polderdak, stap voor stap, een duurzame stad. Van geel naar groen, van praten naar doen.

Er is heel veel mogelijk, maar we zitten soms vast in een web van regels. Het kan lang duren, maar we blijven taai, blijven fraai, blijven innoveren. Hier begint de dag aan de Amstel en eindigt achter de gevels, genoeg ruimte voor een daklandschap van waterwegen. Zorgen dat iedereen meedoen, beleid maken en verantwoordelijkheid nemen. Focussen op eigen doelen, maar geen afbreuk doen aan het geheel. Ondernemen, netwerk en creëren, regenwater in drinkwater transformeren. Er is nog voldoende te doen, we kunnen alle  bewonder bewust maken, meer over regen praten en een mooiere stad maken. Grote vraagstukken laagdrempelig aanbieden, verschillende tuinen een rol laten spelen en kennis aanbieden.

Kunnen van bottom up de wereld beter maken, omdat we bestaan in relatie tot onze sociale positie. Misschien is dat wel onze opdracht: samen werken aan een oneindige expositie.

 

Gershwin Bonevacia
Stadsdichter van Amsterdam