Primaire tabs

  • Home
  • Nieuws
  • Regenwateroplossing wint RIONED innovatieprijs
Permeoblok_De Hamer

Regenwateroplossing wint RIONED innovatieprijs

Door

Redactie Rainproof

Gepubliceerd op

6 februari 2015

De Permeoblok is een goed alternatief voor goten en het beste nieuwe rioleringsproduct volgens deelnemers van de RIONEDdag. De winnaar is door het publiek van de RIONEDdag gekozen uit vijf genomineerden die hun innovatie op de RIONEDdag van 5 februari presenteerden. 

Innovatieprijs Rioned
© Stichting RIONED

Het Permeoblok, een zeer poreuze betonnen buis om regenwater in bodems met hoge grondwaterstand ondergronds te infiltreren. Perry Peeters en Antoine van Hout van de gemeente Sint Anthonis ontdekten dat regen ook prima is af te voeren door Permeoblokken verticaal te plaatsen met de openingen naar het maaiveld. Dit alternatief voor goten, kolken en trottoirbanden langs wegen hebben de bezoekers van de RIONEDdag uitgeroepen tot rioleringsinnovatie van 2015.

De RIONEDdag is het jaarlijkse kennis- en netwerkevenement voor de rioleringssector met dit jaar 750 deelnemers.

Bezoek de onderstaande websites voor meer informatie

Wat denk jij?

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Reacties

Ontstaan van de bovengrondse toepassing van het Permeoblok

In Landhorst, gemeente Sint Anthonis, zijn de Permeoblokken van De Hamer voor het eerst toegepast aan de oppervlakte. In deze projectomschrijving vertelt de heer Perry Peeters (Vakspecialist Stedelijk Water gemeente Sint Anthonis) over de bovengrondse toepassing van het Permeoblok.

Afkoppelen en vervangen
‘De betonklinkers in de ventweg de Quayweg in Landhorst hadden behoorlijk last van wortelopdruk. Dit was de laatste jaren al enkele keren hersteld, maar kwam steeds snel terug. Daarnaast is de Ventweg de Quayweg de laagst gelegen weg van Landhorst, die bij buien daarom vaak onder water stond. Op zich is dat hier niet erg, maar omdat het drukriool hier het dorp in komt, was het water vaak erg vuil. Door deze weg af te koppelen, blijft het vuile water in de riolering en komt dus niet meer op straat. In 2013 stonden we voor de keuze, opnieuw plaatselijk herstel van de bestrating of in één keer het hemelwater afkoppelen en de bestrating vervangen.’

Ondiep infiltratiesysteem
‘Omdat naast de smalle weg forse bomen staan en er een grote gasleiding in de weg ligt, zijn we op zoek gegaan naar een ondiep infiltratiesysteem. Maar daarnaast wilden we ook een goed aan te leggen en te onderhouden systeem. Nadat we enkele opties hadden afgewezen, zijn we bij de Permeoblokken terechtgekomen. Door deze blokken aan de oppervlakte toe te passen, ontstaat ons gewenste systeem.’

Permeoblokken
De Permeoblokken zijn speciaal ontwikkeld als infiltratiesysteem voor situaties waarbij het grondwaterpeil hoog is (diepte minder dan één meter). Afhankelijk van de functie produceert De Hamer types Permeoblokken. Het bovengrondse type van het waterdoorlatende Permeoblok kan als vervanging van goot en band dienen. Door de zeer open structuur van de wand vangt het Permeoblok afstromend water op en infiltreert het direct in de ondergrond. Het waterdoorlatende vermogen van het Permeoblok is zo groot dat de infiltratiesnelheid alleen afhankelijk is van de mate waarin de bodem het water kan opnemen. Daarnaast heeft het systeem (afhankelijk van de toepassing) een bergend en afvoerend vermogen, om in geval van zeer intensieve regenbuien wateroverlast te voorkomen. Een mogelijkheid is om het Permeoblok aan te sluiten op een andere infiltratievoorziening.

Aan de ventweg de Quayweg in Landhorst heeft de gemeente Sint Anthonis de eerste bovengrondse Permeoblokken als proef toegepast, de traditionele goten, kolken en opsluitbanden werden vervangen door het Permeoblok. Op basis van dit project zijn de Permeoblokken geoptimaliseerd. Ze zijn nu ook rekenkundig bestand tegen verkeer en productie in kleur behoort tot de mogelijkheden.

‘Gaandeweg het ontwerp en de uitvoering hebben we erg veel geleerd. Over de eenvoud van het systeem, de capaciteit en de mogelijkheden. Wat het meest opgevallen is, is het eindresultaat: een openbare ruimte die ook voor mensen die slecht ter been zijn goed te gebruiken is. Hierdoor worden verschillende maatschappelijke thema’s aangeroerd: duurzaamheid, klimaatadaptatie, vergrijzing en zelfredzaamheid.’

Betonindustrie ... (niet gecontroleerd) replied on

Ander (groener)  idee: Studio Meek: Living Pavement

 

Marike van Dieren (niet gecontroleerd) replied on

Dit gaat over een rainproof

StraatStraat

Labels

Category: 

En dit moet ook rainproof

Praat mee