Ruim 1 hectare natuur erbij dankzij NK Tegelwippen

Gepubliseerd op:
12 oktober 2020

Rotterdam wint het NK met nipte overwinning

In mei trapte wethouder Ivens en zijn Rotterdamse evenknie wethouder Wijbenga het NK Tegelwippen af. Tijdens het NK Tegelwippen werden ruim 90.000 stoeptegels verruild voor gras, bloemperken en geveltuinen om zo beide steden groener, leefbaarder, meer klimaatadaptief en biodivers te maken.

Meer groen dan in de Johan Cruijf Arena

De hele zomer riepen we bewoners op tegels in zijn/haar geveltuin of tuin te verruilen voor planten, bloemen en/of struiken. De 7-weekse tegelservice en het uitdelen van groen (duizenden sneeuwballen) hebben hieraan bijgedragen. Amsterdam wipte in totaal 46.484 tegels, Rotterdam 47.942. Bij elkaar opgeteld zijn dat 94.426 tegels. Dat is ruim 1 hectare groen aangelegd in beide steden, oftewel groter dan het voetbalveld van de Johan Cruijf Arena! 

Het was een spannende nek-aan-nek race. Rotterdam heeft met een miniem verschil van 3%, meer tegels gewipt dan Amsterdam. Tijdens de online editie van het festival ‘Dus Wat Gaan Wij Doen’ van zaterdag 10 oktober, heeft Rotterdam de Gouden Tegel in ontvangst mogen nemen! Wethouder Ivens ging met de Ijzeren Schop naar huis. Beide wethouders zijn trots op het resultaat.

Wethouder Ivens: “Felicitaties aan de Rotterdammer, maar ik ben ook trots op de Amsterdammers!”

Een groene geveltuin of tuin zorgt voor een fijnere leefomgeving. Het is niet alleen mooi, maar zorgt ook voor verkoeling op hete dagen en voor wateropvang tijdens hevige regenbuien. Het NK Tegelwippen is een initiatief van Dus Wat Gaan Wij Doen, Rotterdams Weerwoord, Amsterdam Rainproof en de gemeente Amsterdam.