Slimme Regenton strijkt neer op het Osdorpplein
29 juni 2020
Vanaf vandaag is de Slimme Regenton tijdelijk te bewonderen op het Osdorpplein. Deze innovatieve regenton vangt regenwater op en voert dit slim af om wateroverlast te voorkomen. Het Osdorpplein wordt momenteel grootschalig vernieuwd. Om het gebied te wapenen tegen extreme weersomstandigheden is klimaatbestendigheid belangrijk in de nieuwbouw.
Regenbestendig verdichten
Net als veel andere plekken in de stad wordt het Osdorpplein steeds meer verdicht. Meer woningen en voorzieningen maken dat de omgeving versteent en dat regenwater moeilijker weg kan. Tegelijkertijd hebben we steeds meer te maken met extremer weer, waarbij hevige hoosbuien en langere periodes van hitte en droogte elkaar afwisselen. Om de stad hiertegen bestand te maken, zijn het opslaan, slim afvoeren en hergebruik van water noodzakelijk. De Slimme Regenton helpt hierbij en geeft inzicht in hoe het riool kan worden ontlast bij piekbuien. Ook vergroot de ton het waterbewustzijn onder buurtbewoners.
Hoe werkt de Slimme Regenton?
De Slimme Regenton is gekoppeld aan de lokale weersvoorspelling en weet wanneer er een bui aankomt. De ton maakt optimaal gebruik van zijn capaciteit door zichzelf te legen voor een grote regenbui. Daarnaast is de ton verbonden met het internet en kan hij op afstand worden bestuurd. Via een QR-code kunnen bezoekers van het Osdorpplein het kraantje aan de onderkant openen, zodat het water wegloopt en er meer ruimte is om nieuw regenwater op te vangen.
Proeftuin Osdorpplein
Om verdichting en klimaatbestendigheid zo goed mogelijk te integreren in de vernieuwing van Osdorpplein zijn er nu allerlei proefprojecten gaande in het gebied. Naast de Slimme Regenton en groene daken is er een Klimaatkubus op het Osdorpplein. Dit is een heerlijke vertoefplek met bankjes en groen, die gebruikt maakt van het regenwater van het dak van theater de Meervaart. De Hogeschool van Amsterdam onderzoekt in deze klimaatkubus de effecten van hittestress. Ook wordt er op dit moment een waterzuiveringspeeltoestel op de Landtong gebouwd. De kennis, die wordt opgedaan uit al deze pilotprojecten, wordt meegenomen in de verdere ontwikkeling van het gebied.
Rondreizend programma
De Slimme Regenton is een product van de ontwerper Bas Sala. Hij wil mensen aan het denken zetten over regenwater en klimaatverandering. In zijn visie kan een netwerk van Slimme Regentonnen ervoor zorgen dat de riolering niet overbelast raakt. De Slimme Regenton reist rond door de stad. Het Osdorpplein is de derde locatie en de ton blijft hier zo’n twee maanden staan. Organisaties én bewoners spelen een belangrijke rol in het klimaatadaptief maken van steden. Daarom zijn er ook lezingen en workshops over hoe we de stad Amsterdam rainproof maken. Bekijk het programma via: slimme-regenton-diamant.