Nieuws straat

Woon je in Amsterdam? Dan valt de laatste editie van de gemeentekrant van Amsterdam deze week op je deurmat. In deze editie staat een grote pagina over het programma Amsterdam Rainproof inclusief voorbeelden van maatregelen genomen in de verschillende stadsdelen.
Een Red Dot Design prijs gewonnen door een tegel? Jazeker! De prachtige waterdoorlatende tegel van netwerkpartner Fien Dekker heeft dankzij design en functie deze welverdiende prijs in de wacht gesleept.
De interactieve kaartensite van de gemeente Amsterdam heeft er een nieuwe kaart bij! Samen met de Gemeente Amsterdam is de Rainproof-knelpuntenkaart ontwikkeld.
Op basis van metingen van grondwaterstanden lijken bomen met het opzuigen en verdampen van grondwater een belangrijke rol te spelen. Echter, over de hoeveelheid water die bomen in stedelijk gebied transpireren is nog maar weinig bekend. Dit was aanleiding voor onderzoek.
Op maandag 7 november opende Udo Kock - wethouder water - samen met Rolf Steenwinkel - waterschapsbestuurder Amstel, Gooi & Vecht - de eerste watervertragende groenstrook van Nederland in een woonwijk op de Zuidas.
In het programma 'Het verkeer' van AT5 kwam op vrijdag 14 oktober het onderhoud van de rioolkolken aan bod. Waternet controleert regelmatig de riolering om te voorkomen dat deze verstopt zijn tijdens hoosbuien. Daniël Goedbloed vertelt daarnaast over Amsterdam Rainproof.
Groen in de openbare ruimte is niet alleen mooi en fris, het kan ook zorgen voor droge voeten. Daarom komt er deze zomer in de nieuwe woonwijk op de Kop Zuidas een watervertragende groenstrook. Hoogwaardig groen wordt gecombineerd met regenwateropvang.
De Hogeschool van Amsterdam (HvA) presenteert, samen met enkele andere partners, het voorbeeldenboek over klimaatbestendige herinrichtingsmogelijkheden van woonstraten: ''Voor hetzelfde geld klimaatbestendig''.
Waternet heeft de werking van de Granudrain in de Argonautenstraat getest. De medewerkers bootsten diverse type regenbuien na, door gecontroleerd water uit de aanwezige brandkraan op straat te laten stromen.