Studenten vergroten waterbewustzijn met design

Gepubliseerd op:
9 november 2016

HBO studenten communicatie en multimedia design van de Hogeschool van Amsterdam werkten de afgelopen maanden voor het vak ‘Persuasive Design’ aan de case Rainproof. De opdracht: Hoe kunnen we voorbijgangers en gebruikers van het Benno Premsalahuis bewust maken van wateroverlast en hoe kunnen we ze aanzetten tot actie? In het gebouw van de Hogeschool van Amsterdam op de Knowledge Mile ligt het Daklab, een mooi voorbeeld hoe je water op kan vangen en gebruiken.   

De studenten gingen vol goede moed aan de slag met deze opdracht. Maandag presenteerden ze de eindresultaten. Wij zijn erg enthousiast over de creativiteit, haalbaarheid en nut van de gepresenteerde concepten. 

Projectgroep ‘Seagull’

Het concept: een fysieke installatie op straat: een bak gevuld met water met op de achtergrond een afbeelding van Amsterdam. Voorbijgangers moeten tegelijkertijd op tegels met rainproof maatregelen stappen om het waterniveau in de bak te laten dalen. Zo zorgen ze gezamenlijk voor een rainproof Amsterdam. Bekijk de video:

HvA design interactieve installatie
© Studenten: Marianne ter Braake, Robbin Lenior en Maria Barmentlo

Projectgroep ‘Heb jij straks natte voeten?’

Concept: een interactief en informatief billboard waarin Amsterdam onder water loopt na hevige regen, en de gebruiker maatregelen kan nemen om de waterniveau te laten dalen. In combinatie met een webapp kan de gebruiker meer informatie krijgen over de oplossingen en zien hoeveel andere Amsterdammers al bezig zijn met de stad rainproof maken.

 HvA design interactief billboard wateroverlast
© Studenten: Tean van den Braber, Remco Braas en Sibout Gooszen

Projectgroep ‘Rainmen’

Het concept: een augmented reality game ’Druppel’ waarbij je op je smartphone zo snel mogelijk druppels weg moet tappen. Als je wint kan je een plantje ophalen op het daklab. Bekijk de video:

© Studenten: Bradley Snel, Noah Nahar en Ramon Kagie

Projectgroep ‘Moestuin’

Het concept: Een moestuin op het versteende plein van de Hogeschool van Amsterdam, en tegelijkertijd kleine moestuintjes uitdelen om mee te nemen naar huis. Op beide staat informatie over het rainproof maken van de stad. Ter ondersteuning van het thuis tuinieren is er een applicatie beschikbaar waarop de gebruiker tuinier-tips ontvangt.

 HvA design moestuin
© Studenten: Ferry, Hamid, Willem, Kevin