Subsidie voor water en groen

Gepubliseerd op:
26 oktober 2021

Wil jij meer ruimte creëren zodat regenwater beter weg kan lopen? Wil jij meer bomen of planten in jouw tuin zodat de temperatuur hier ook tijdens de hete zomers aangenaam is? Of zit je te dromen van een regenton, een groen dak óf zelfs een grote regenwaterzak in de kruipruimte om jouw tuin mee te besproeien? Het is nu mogelijk, dankzij het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, om voor dergelijke acties een subsidie voor aanvragen.

Regeling ‘Geef groen en water de ruimte‘

Het klimaat verandert en de aarde warmt op. Droogte en extreme regenbuien wisselen elkaar af. We moeten ons voorbereiden op dit veranderende klimaat en onze omgeving hierop aanpassen. Dit is niet alleen een opgave voor de gemeente of een waterschap. We kunnen allemaal een steentje bijdragen. Jij kan nu subsidie aanvragen om jouw woonwijk klimaatbestendig te maken. Met deze regeling ‘Geef groen en water de ruimte‘ wil het waterschap inwoners helpen om zelf aan de slag te gaan. Door bijvoorbeeld regenwater op te vangen tijdens hevige buien, wordt het riool minder belast.

Voor wie is de regeling?

Voor alle inwoners die in een stedelijk gebied wonen in het werkgebied van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Dit gebied ligt in de provincies Noord-Holland, Utrecht en een klein stukje van Zuid-Holland.  Naast inwoners kunnen ook organisaties die geen doel hebben om winst te maken, zoals buurtinitiatieven en VVE’s een aanvraag indienen.

Waar kun je subsidie voor krijgen?

Er zijn verschillende manieren om in jouw buurt of tuin meer water op te vangen. Een paar voorbeelden:

Op een gebouw

Groendak
Polderdak
Daktuin

In en onder de tuin

Regenton
Terrassen en paden waar regenwater langs kan
Tegels vervangen voor groen
Geveltuin
Regenwater vasthouden in de ondergrond van de tuin

In, aan en onder een gebouw

Regenwateropvangsysteem
Zak om regenwater op te vangen
Regenwaterschutting
Een ontwerp voor een tuin die klimaatbestendig wordt ingericht

Of kijk een naar de rainproof maatregelen toolbox en laat je inspireren.

Voor meer informatie en de exacte voorwaarden ga naar: subsidie ‘Geef groen en water de ruimte’.