Sustainable Business Challenge

Gepubliseerd op:
3 december 2020

Welke oplossingen maken het mogelijk om opgevangen regenwater te gebruiken op grote schaal?

Tijdens de Sustainable Business Challenge (SBC) kunnen starters en studenten ervaring opdoen bij een duurzame business-case-competitie. Dit jaar zijn de deelnemende organisaties Alliander, Engie, ForFarmers, Grolsch en Waternet. Waternet stelde samen met Amsterdam Rainproof een casus op over klimaatadaptatie.

Casus over klimaatadaptatie

Waternet daagt de deelnemers uit om oplossingen te bedenken die het mogelijk maken om opgevangen regenwater op grote schaal slim te gebruiken. Om de gevolgen van extreme regenbuien te beperken wordt regenwater al veelvuldig opgevangen. Bijvoorbeeld in wadi’s, infiltratiekratten etc. Het slimmer gebruiken van het regenwater op grote schaal, zodat ook de gevolgen van droogte en hitte worden beperkt, is de volgende stap. Een mooie uitdaging en interessante vraag om de stad Amsterdam meer rainproof te maken!

Door mee te doen met de SBC betrekt Waternet jongeren bij de opgaven van de organisatie. Ze krijgen zo een beeld van wat Waternet doet en tegelijkertijd de mogelijkheid om actief mee te denken. Uiteindelijk wordt tijdens de finale op 11 december duidelijk welk team met de beste oplossing is gekomen.

Digitale fietstocht

Om ervoor te zorgen dat de deelnemers een goed beeld hebben van het vraagstuk en Waternet, werd er onlangs een zogeheten inhouse-dag georganiseerd. Dit jaar in de vorm van een digitale fietstocht langs verschillende klimaatbestendige voorbeelden in Amsterdam, zoals blauwgroene daken en een slimme regenton. Ter ondersteuning kregen de deelnemers een box thuis opgestuurd met, onder andere, thee die bijdraagt aan de biodiversiteit en een regenwaterbiertje. De deelnemers werden ook nog zelf aan het werk gezet. In hun eigen omgeving gingen ze met de fiets op zoek naar klimaatbestendige locaties.

Heb jij nog tips voor de studenten?