Tegeltips

Gepubliseerd op:
18 mei 2021

Het NK tegelwippen is in volle gang. In Amsterdam helpt de gemeente mee, door het ophalen van de tegels te vergemakkelijken. Wekelijks komt een tegelservice in een ander stadsdeel tegels ophalen. Deze tegels tellen automatisch mee voor het NK. Amsterdam heeft met 35.018 tegels de meeste tegels voor het NK (tot nu toe) opgehaald. Dat zijn 40 tegels per 1.000 inwoners, hiermee staat Amsterdam op de 15e plek.

Van tegel tot…

De opgehaalde tegels worden verwerkt tot grondstof. Hier kunnen nieuwe materialen van gemaakt worden. Ook op andere manieren kunnen tegels hergebruikt worden. In stadsdeel West en Oud Zuid worden de afvalstromen geminimaliseerd door van tegels stapelmuurtjes of borders te maken. Deze muurtjes bieden ruimte aan vele soorten insecten.

Hoe te beginnen?

Wil jij je tuin vergroenen? Goed plan. Hoe pak je dit nu aan? Begin met scheppen, wrikken en wippen. Ralph van Tegels eruit, groen erin! legt ons precies uit hoe je begint met het wippen van tegels.

Bron: Tegels eruit, groen erin!

Wat te doen met het zand

Bij het vergroenen van de tuin krijg je ook te maken met het vervangen van zand voor voedzame aarde. Wist je dat je dit zand (grotendeels) ook kan hergebruiken? Meng het vrijgekomen zand met verse teelaarde voor een luchtige, waterdoorlatende bodem. Het overige zand kan onder het resterende terras weggewerkt worden. Wil je nog meer tips over wat je met het zand onder de tegels kan doen? Bekijk de tips van GroeneBuurten.

Katten weren? Dat kan met de volgende tips.

Wil jij je tuin vergroenen, maar wil je voorkomen dat voorkomen dat jouw tuin wordt gezien als openbaar kattentoilet? Houd dan rekening met de volgende tips. Katten poepen het liefst op plekken waar ze hun drollen goed kunnen begraven. Je kan dus helemaal los gaan met mooie bodembedekkers. Zo voorkom je plekken met losse aarde waar katten makkelijk kunnen graven. Ook zijn er planten die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel. Op milieucentraal staan nog meer tips om je tuin zo onaantrekkelijk mogelijk in te richten voor katten.