Terugblik 020Duurzaam

Gepubliseerd op:
30 juni 2016

Op het event 020Duurzaam op 28 juni in Het Sieraad, lieten ruim 350 bewoners, ondernemers en ambtenaren zich informeren over de duurzame ambities en initiatieven in Amsterdam. Rainproof gaf een inspirerende themasessie.

Het event begint met een ludieke quiz over duurzaamheid. Ruimtevaarder en ambassadeur duurzaamheid André Kuipers geeft een lezing waarin hij foto’s laat zien die vanaf het ruimtestation van de aarde zijn gemaakt. Daarna verdelen de deelnemers zich over de themasessies In gesprek, Circulaire economie, Rainproof en Zonne-energie.

Rainproof themasessie: regen of een bui?

Regenbestendige moderator Caroline Combé, met regenlaarzen aan, inventariseert de deelnemers in de zaal. Dat het onderwerp leeft bij bewoners is direct duidelijk; 85% is particulier. Peter Kuipers Munneke begint met zijn verhaal en het gaat regenen buiten. Mooie aanleiding voor de vraag; is dit nu regen of een bui? Hoosbuien van de afgelopen maanden gaven veel wateroverlast in het land. De verwachting is dat we vaker te maken krijgen met (hoos)buien. Het aantal dagen in de zomer (juni, juli en augustus) met meer dan 50 mm per dag regen neemt toe. Doordat de buien erg lokaal ontstaan, kunnen ze overal vallen. Er is (nog) geen patroon ontdekt.

peterkuipersmunneke_020duurzaam
Peter Kuipers Munneke vertelt over het toekomstige klimaat: het wordt warmer, natter en extremer.

Doe wat je doet, maar doe het Rainproof

Hoe kunnen we droge voeten houden? Daniel Goedbloed zegt dat we alleen gezamenlijk de stad ‘rainproof’ kunnen houden. Rainproof is een netwerkaanpak, waarin ondernemers, bewoners en overheid gezamenlijk de stad regenbestendig maken. Zowel in openbaar, als in privaat terrein moeten we het regenwater opvangen waar het valt en vertraagd laten afvoeren. Mooie voorbeelden zijn de waterdoorlatende parkeerplaats van De Mirandabad, het waterbergend dakpark Orlyplein en een regenbestendig souterrain.

Dakboswachter

Jaap de Jong van De Gezonde Stad en het crowdfunding platform Rooftop Revolution is op zoek naar dakboswachters. Wie adopteert een dak en maakt onze daken weer leefbaar? Help mee om van Amsterdamse daken groene oases en waterbuffers te maken.

Daniel sluit de themasessie af, Rooftop Revolution is een mooi voorbeeld: als je iets doet, doe het dan direct Rainproof!