Terugblik Water Republic #9: Rainproof

Gepubliseerd op:
19 april 2016

Maandagavond 18 April vond de negende editie van de Water Republic plaats. Thema van de avond was Rainproof. De zaal was met ruim 140 bezoekers tot de nok toe gevuld.

Moderator Natasja van den Berg trapte de avond af met de prikkelende stelling: ‘Het regenbestendig maken van de stad is toch iets wat de overheid voor ons oplost?’. Het antwoord van het  publiek was unaniem: het is juist een gezamenlijke opgave! Leuk om te zien dat de rainproof community groeit.

Onze collega Daniël Goedbloed vertelde vervolgens in vogelvlucht over onze programma aanpak en de resultaten.

Lesje klimaatverandering

Peter Kuipers Munneke – weerman bij de NOS en glacioloog – legde in een ‘crash course klimaatverandering’ in enkele minuten uit wat de belangrijkste factoren voor klimaatverandering zijn en welke effecten deze hebben op neerslag en extreme neerslag. Dat Amsterdam zich moet voorbereiden op meer en extremere buien drong goed bij het publiek door: het wordt warmer, natter en extremer en Amsterdam ligt midden in de vuurlinie van de regenbuien.  In de 20e eeuw vond er al een toename van meer dan 35% neerslag plaats in onze stad en het aantal dagen dat het extreem regent (meer dan 20mm) is met 60% toegenomen.

 sprekers Water RepublicSprekers Peter Kuipers Munneke en Luca van der Putten. 

Samenwerking overheid en inwoners

Na de cursus klimaatverandering reflecteerde Gerhard van den Top – Dijkgraaf Amstel, Gooi en Vecht – op het verhaal. Hij benadrukte  de noodzaak van een goede samenwerking tussen inwoners, bedrijven en overheid. Gezamenlijk kunnen bestuurders de juiste beslissingen maken voor een leefbare omgeving.

Inspiratie uit de stad, voor de stad

Florian Boer (De Urbanisten), Luca van der Putten (Stichting PlantageLab) en Friso Klapwijk (De Dakdokters) illustreerden hun inspiratie en aanpak van het regenbestendig maken van de stad. Florian toonde het waterplein Benthemplein in Rotterdam en Luca vertelde over het experimenteren met duurzame stedelijke oplossingen bij het PlantageLab. Hij sprak over de behoefte voor een gezamenlijke aanpak van bewoners en overheid. Friso benadrukte de kansen voor een gezonde stad met groene daken: regenwater als grondstof in plaats van afvalstof!

Intermezzo: productenshow

Tussen de inspirerende voorbeelden door waren bezoekers getuige van een ‘productenshow’. Cyril van Sterkenburg en Lena Bril van Van de Jong begeleidde op een ludieke wijze een lopende band show – die op vele manieren deed denken aan nostalgische televisieshows – waarbij verschillende regenbestendige producten de revue passeerden. Wat te denken van de Waterstopper van Lexport, de waterhanden van Maroesjka Verhagen het rooffood kratsysteem van De Dakdokters en GrownDownTown, de rain(a)way tegel van Fien Dekker, de Hydroblob van Hydrorock en een regenton in de vorm van een stoel!

productenshow Water Republic Lena Bril van Van der Jong toont rainproof producten in de productenshow. 

Discussie

De avond eindigde met een kritische en interactieve discussie waarbij Gerhard van den Top en John Jacobs (gemeente Rotterdam) als panelleden reflecteerden op de presentaties van sprekers en vragen uit het publiek. Conclusie: we moeten regenwater benutten en hergebruiken voor een leefbare stad.

Wij kijken terug op een zeer geslaagde avond en danken alle sprekers, de moderator en bezoekers voor hun input! Welkom bij de rainproof community!

Live-stream

De Water Republic gemist of terug kijken? Dat kan. Bekijk snel de video hieronder. 
Bekijk ook het fotoalbum