Van nat naar droog

Gepubliseerd op:
19 mei 2020

Wateroverlast en droogte. Twee uitersten die in Nederland onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn . De ene maand valt er veel neerslag, de andere maand weer weinig. Hoe gaan we daarmee om? Extreme weersomstandigheden zien we steeds vaker voorkomen. Nu ook. In twee maanden tijd zijn we van een behoorlijk natte maand, februari, naar een extreem droge maand april gegaan. Twee uitersten in twee maanden tijd.

Van een nat februari…

In februari was het erg nat. Die maand is er gemiddeld in Nederland 136 mm neerslag gevallen. Lange tijd was de gemiddelde neerslag in februari 55 millimeter (Bron: KNMI). In de Bilt viel er zelfs nog meer. Met 157 millimeter was het voor dit meetstation de op één na natste februarimaand ooit. Alleen in februari 1946 is hier meer regen gevallen, namelijk 172 millimeter, meldt het KNMI.

…naar een droog april

Afgelopen maand, in april, is er in tegenstelling tot februari zeer weinig neerslag gevallen. Gemiddeld is er maar 11 millimeter neerslag over Nederland gevallen. Hiermee was deze maand zeer droog. Normaal kunnen we rekenen op 42 millimeter neerslag in april.

Opvangen wanneer het kan!

Deze uitersten zorgen ervoor dat we anders met regen moeten omgaan. Op steeds meer manieren kunnen we de regen opvangen wanneer deze valt om te gebruiken wanneer het nodig is. Zelf ben ik de trotse eigenaar van een regenton. Een ton van 200 liter, waarmee ik gelukkig ook in april de planten heb kunnen bewateren. Deze ton zorgt er ook voor dat ik kan uitkijken naar de volgende regenbui. Het water in mijn ton kan alweer flink aangevuld worden. Laat de volgende bui maar komen. Naast een regenton kun je ook reliëf aanbrengen in de tuin. Koppel een regenpijp af en leidt deze naar een lager gedeelte achter in de tuin. Zo creëer je een wadi of regenwatervijver. Of vang het regenwater op en gebruik het in huis voor wasmachine en wc.