Veel media aandacht voor wateroverlast en Rainproof

Gepubliseerd op:
3 juni 2016

Hoosbuien zorgen de laatste paar dagen voor wateroverlast in Nederland. Verschillende media besteden daarom veel aandacht aan het thema wateroverlast en klimaatadaptatie. Ons programma Amsterdam Rainproof kwam in het nieuws bij de uitzending van NPO Radio 1 en Nieuwsuur. 

NOS / Nieuwsuur

Wat mag wateroverlast kosten?‘ luidt de titel van het artikel op de NOS website. In de televisie uitzending van nieuwsuur van afgelopen vrijdag 3 juni was programmamanager Daniël Goedbloed te zien. In deze uitzending (vanaf 1.00 minuut) vertelde hij aan de hand van het prachtige rainproof project ‘Voorplein De Mirandabad‘ hoe de stad Amsterdam zich kan voorbereiden op extreme neerslag.

Video. In de Nieuwsuur uitzending aandacht voor het Rainproof project ‘Voorplein De Mirandabad‘.

NPO Radio 1

In Radio EenVandaag een gesprek met de burgemeester van Boxmeer Karel van Soest, Willem Ligtvoet van het Planbureau voor de Leefomgeving en onze programmamanager Daniel Goedbloed.

Willem Ligtvoet geeft aan dat we vaker te maken krijgen met piekbuien. Bij één graad temperatuurstijging neemt de hoeveelheid regen per uur bij de meest extreme buien toen met ongeveer veertien procent. Daniel legt uit dat het platform Rainproof mensen bewust maakt van het feit dat het steeds vaker harder regent, en dat je er wat aan kan doen. Het huidige rioolsysteem kan deze piekbuien niet afvoeren, dus we moeten gezamenlijk het regenwater opvangen. Mooiste is als we het dan ook gaan gebruiken tijdens bijvoorbeeld droge periodes.

In de gemeente Boxmeer heeft de gemeente bijvoorbeeld wadi’s aangelegd. Een andere maatregel is om in de tuin regenwater op te vangen. Zijn mensen bereid om hun tuin aan te pakken? De reacties aan de redactie zijn wisselend.  Daniel legt uit dat Rainproof samen met de Tuinbranche NL een campagnemaand organiseert waarin bewoners informatie krijgen over het inrichten van hun tuin en tegelijkertijd zorgen voor droge voeten.  

De uitzending sluit af met een reactie van een anonieme hovenier: “Een beetje hovenier ontwerpt een tuin die bijna onbeperkt regenwater op kan vangen en af kan voeren en genoeg ruimte biedt om op een terras met tegels te zitten met de hele familie”. 

Uitzending gemist? Beluister het interview op Radio NPO1  

daniel_in_uitzending_npo1
Daniel Goedbloed live tijdens de uitzending van NPO Radio 1.

Overige Media

Een Vandaag – ‘Extreme neerslag in korte tijd komt vaker voor
BNR Radio – Water op straat hoort bij het nieuwe klimaat‘ 
NRC Handelsblad – ‘Het zou pas in 2050 zó hard gaan regenen‘  
De Volkskrant – Tuin als woonkamer heeft zijn tijd gehad‘ 

Tuin als woonkamer heeft zijn tijd gehad Volkskrant