Voorbeeldenboek klimaatbestendige inrichting HvA

Gepubliseerd op:
22 mei 2016

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) presenteert, samen met enkele andere partners, het voorbeeldenboek over klimaatbestendige herinrichtingsmogelijkheden van woonstraten: ”Voor hetzelfde geld klimaatbestendig”. 

De voorbeelden van drie verschillende typologieën (vooroorlogs bouwblok, naoorlogse tuinstad hoogbouw en bloemkoolwijk) illustreren dat een klimaatbestendige inrichting niet duurder hoeft te zijn dan een traditionele inrichting. Vooral het verlaagd aanleggen van de straat (als grondwaterstanden en hoogteverschillen dit toelaten) blijkt in deze situaties een goedkope en doelmatige maatregel. Het beheer en onderhoud blijven dan even duur, terwijl de waterschade kosten sterk afnemen. 

De HvA is inmiddels bezig met een vervolg voor dit voorbeeldenboek waarin ook andere karakteristieke wijktypologieën en zowel voor hellende als vlakke gebieden voorbeelden van klimaatbestendige inrichtingen worden onderzocht. Daarin zal er ook meer aandacht worden besteedt aan hittestress en de baten van groene oplossingen.

Download: ”Voor hetzelfde geld klimaatbestendig
Lees meer over de onderzoeksgroep: Klimaatbestendige stad HvA