Waarschuwing voor zware regen- en onweersbuien

Gepubliseerd op:
30 mei 2016

Het KNMI voorspelt maandag 30 mei dat er noodweer op komst is, en geeft code oranje af. Het is nu nog niet exact aan te geven of dit leidt tot extreme neerslag in Amsterdam maar er is een kleine kans dat dit wel gebeurt. Bij een extreme regenbui kan het riool niet al het regenwater afvoeren en komen straten blank te staan. Hierdoor ontstaat wateroverlast en in sommige gevallen ook waterschade.

Wat te doen tegen wateroverlast

  1. Voorkom kortsluiting, zet de hoofdschakelaar in de meterkast uit.
  2. Bescherm je huis tegen het water, probeer tijdelijk een drempel te verhogen bijvoorbeeld met een zandzak.
  3. Zorg ervoor dat je waardevolle spullen, zoals fotoalbums, laptops, sieraden en schilderijen hoog legt.
  4. Maak foto’s van waterschade in en om je huis voor de verzekering.

Putdeksels

Als je weet dat in jouw straat ooit een putdeksel omhoog is gekomen of je ziet het tijdens een hoosbui gebeuren, of je ziet dat een kolk verstopt zit, verwijder dit dan zelf of meld dit dan bij Waternet via 0900 93 94. Dan kunnen zij vooraf nog maatregelen nemen.

Rioolstelsel

Waternet is in Amsterdam verantwoordelijk voor het goed functioneren van het rioolstelsel zodat het regenwater snel wordt afgevoerd. Maar zelfs met een goed werkend rioolstelsel kan het goed mis gaan omdat het huidige stelsel niet is gebouwd op de hoeveelheid water van een extreme hoosbui. Wilt je meer weten over de werking van het riool, kijk dan op hoe rainproof is ons riool?

Volg ons daarnaast op onze Twitter en Facebook kanalen om up to date te blijven.