Wat te doen na de hoosbui?

Gepubliseerd op:
22 juni 2021

Het zal niemand ontgaan zijn. Afgelopen weekend is er flink wat regen gevallen in bijna heel Nederland. Zo ook boven Amsterdam. Meerdere hoosbuien met piekmomenten van zo’n 30 mm per uur raasden afgelopen dagen over de stad. Dat is 30 liter per vierkante meter. Dergelijke buien vallen normaliter eens in de 5 a 10 jaar.

Hoosbui in Amsterdam

De meeste overlast en schade viel in Leersum. Toch ging het er in onze stad ook hevig aan toe. De komende dagen wordt dan ook afgeraden om te zwemmen in sloten en grachten vanwege overstorten op een aantal plaatsen. Overtollig afval- en regenwater wordt dan bij hoge uitzondering afgevoerd naar het oppervlaktewater. Dit voorkomt verdere wateroverlast in de stad, maar hierdoor verslechterd helaas wel de waterkwaliteit.

Tips voor na de hoosbui

Via Waternet was er de mogelijkheid om wateroverlast in Amsterdam te melden. Meldingen van wateroverlast geven ons een beter beeld van de stad tijdens piekbuien. Samen brengen we op deze manier, met jullie, de stad in kaart én werken we samen aan een rainproof stad. Immers, regen valt overal: op straten, pleinen, tuinen en daken. In de openbare ruimte én op privaat terrein. Samen kunnen we voorkomen dat regenwater schade aan huizen of kelders veroorzaakt. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor het regenwater dat op zijn/haar perceel valt. Daarom werken we samen aan een Rainproof Amsterdam. Elke druppel telt! Bekijk de tips om gebouwen en tuinen regenbestendig te maken.

In de media

* Het Parool: Negatief zwemadvies en de hemelwateroverordening
*
 AT5: Negatief zwemadvies
*
 AD: Samen werken om regen op andere manieren te verwerken