Waterdoorlatende tegel wint Red Dot Design prijs

Gepubliseerd op:
31 juli 2019

Een Red Dot Design prijs gewonnen door een tegel? Jazeker! De prachtige waterdoorlatende tegel van netwerkpartner Fien Dekker van Rain(a)Way heeft dankzij design en functie deze welverdiende prijs in de wacht gesleept. Van harte gefeliciteerd!

De waterdoorlatende Flood Bold tegel won de award door het innovatieve en duurzame ontwerp en de vele toepassingsmogelijkheden. “The design of the SCADA VZ5 lawn ornament meets high demands in aesthetic quality and is at the same time attractive due to its ecological features.” Oordeelde de Red Dot jury. Wil jij deze tegel zien? Dat kan! In Amsterdam hebben we deze tegel al op enkele locaties liggen. Neem eens een kijken op het voorplein van de creatieve broedplaats en hostel WOW Amsterdam. Hier laat de tegel de stromen van het regenwater op een aantrekkelijke en zichtbare manier zien in de openbare ruimte.

De Red Dot Product Design Award wordt elk jaar uitgereikt aan de beste, meest innovatieve ontwikkelingen in de designwereld. De award die Rain(a)Way won viel onder de categorie ‘public space’. Designer Fien Dekker is enorm trots: “met de half-open Flood Bold wilden we duurzaam design makkelijk toepasbaar maken. Het is een eer dat het de Red Dot jury heeft overtuigd!”

De Red Dot Winner’s Night werd midden in de expositie van de winnende producten gehouden, in het Red Dot Design museum. Een bijzondere locatie voor deze feestelijke gebeurtenis! De expositie geeft een beeld van de absolute design top van dit moment, waaronder bedrijven zoals Ferrari, Apple, Philips en nu dus ook Rain(a)Way! De expositie is nog een jaar te bewonderen in de musea in Essen, Singapore en Xiamen.

“Het was een geweldige avond om de rode loper te delen met de beste designers over de hele wereld. Het is echt een kroon op mijn werk om deze award te ontvangen en onderdeel te zijn van zo’n expositie’’ – Fien Dekker.

De klimaatbestendige tegel

Het winnende product, de Flood Bold-tegel, maakt het mogelijk om te vergroenen op een nieuwe wijze: in de open ruimtes kan namelijk gras of mos groeien. Hierdoor kan een grote hoeveelheid regenwater naar de grond infiltreren, wat overstroming van pleinen en straten tegen gaat. De tegel zorgt tegelijkertijd voor vergroening – en daardoor vermindering van hittestress – en voor vermindering van wateroverlast. De tegel werd in 2018 ontworpen door Fien Dekker in samenwerking met de Duitse betonfabriek Godelmann.