Werkbezoek Deltacommissaris Wim Kuijken aan Smartroof 2.0 op het Marineterrein

Gepubliseerd op:
12 januari 2018

Dinsdag 9 januari bracht Deltacommissaris Wim Kuijken een werkbezoek aan het project Smartroof 2.0 op het Marineterrein. Op het blauw-groene dak groeien tientallen verschillende soorten planten. De drainagelaag vangt- en slaat regenwater op, om het vervolgens te gebruiken voor de beplanting. De Deltacommissaris is zeer onder de indruk van de manier waarop Smartroof 2.0 gebruikmaakt van de lessen die de natuur ons leert!

Smartproof 2.0 op het Marineterrein

Groene daken zorgen voor de tijdelijke berging van regenwater, waardoor het riool minder wordt belast tijdens hevige regen. Smartroof 2.0 heeft behalve een groene laag ook een polderdaksysteem. Dit systeem bestaat uit een drainagelaag van Permavoid units van 85 mm onder het groene dak waar het water in blijft staan. Het water wordt op natuurlijke wijze tijdens droge periodes weer terug naar de beplanting gebracht. Een polderdak zorgt ook voor verdamping wat een verkoelend effect heeft. Op het Marineterrein wordt onderzocht hoe groot dit effect is. 

Deltacommissaris Wim Kuijken

Wim Kuijken is al sinds 2010 Deltacommissaris. De Deltacommissaris is een Nederlandse overheidsfunctionaris. Kuijken stelt als de regeringscommissaris voor het Deltaprogramma jaarlijks het nationale Deltaprogramma op en bewaakt de voortgang namens het kabinet en de andere bestuurlijke partners in het Deltaprogramma. De taken en bevoegdheden van de Deltacommissaris zijn vastgelegd in de Deltawet.