Wolkbreuk boven Amsterdam

Gepubliseerd op:
25 augustus 2015

Op maandag 24 augustus was er een hevige lokale wolkbreuk boven Amsterdam. In korte tijd viel er zoveel regen in West en Zuid dat straten blank stonden, het Station Zuid onder water kwam en lokaal wateroverlast was. De wolkbreuk was populair op social media en in het nieuws. AT5 en het Parool toonden foto’s en filmpjes van de wateroverlast en regen. Op Hart van Nederland verscheen er zelfs een filmpje van ‘dansende putdeksels‘.

Wateroverlast Station Zuid
Station Zuid ©Sylvia de Bruin

Wateroverlast Station Zuid
Station Zuid ©Sylvia de Bruin

Lokale hoosbui

In tegenstelling tot Zuid en West viel er in andere delen van de stad amper regen. De hoosbui was dus erg lokaal. De eerste gegevens van regenmeters, de schatting van de regenradars en gegevens van weeramateurs geven aan dat er in korte periodes (5 a 10 minuten ) veel regen is gevallen, maximaal circa 80 mm/uur. Dit is veel meer regen dan een gemiddeld riool aan kan, circa 20 mm/uur. 

Bij Waternet zijn er rond de 40 meldingen binnengekomen over water in huizen, water op straat en verstopte kolken. Zien wat je kan doen om waterschade te voorkomen? Bekijk onze maatregelen toolbox of lees het verhaal van Marleen die haar souterrain regenbestendig heeft ingericht.  

Deel je foto

Heb je mooie foto’s van de regen, water op straat of wateroverlast? Neem dan contact met ons op. Met jouw foto’s krijgen wij meer inzicht hoe de stad reageert op de extreme neerslag. Samen maken we de stad rainproof! 

Wateroverlast Vondelpark
Vondelpark ©Niek Froma

Wateroverlast Hoofddorpplein
Het Hoofddorpplein ©Debby Ego

Wateroverlast Zeilstraat
De Zeilstraat ©Vera Siemons

Wolkbreuk Prinsengracht
De Prinsengracht ©Wesly Bronkhorst

Wateroverlast in de Cabralstraat
De Cabralstraat ©Aafie Stonner