Primaire tabs

Waterbergende Mahlerplein

Zuidas krijgt ondergronds 'zwembad'

Door

Redactie Rainproof

Gepubliceerd op

10 december 2015

Zuidas krijgt een ondergrondse waterberging. Bij de fietsparkeergarage onder het Gustav Mahlerplein komt een bak waar 750 000 liter regenwater in past. Dat is bijna net zoveel als een normaal 25 meter zwembad. 

Waarom een regenwaterberging?

De komende jaren staan er veel ontwikkelingen op de planning. Er komen nieuwe kantoren, woningen en winkels waardoor sloten worden gedempt en er meer verharding komt. De sponswerking van de Zuidas vermindert. Hierdoor kan het regenwater minder gemakkelijk de grond in.

Berging voor hevige buien

De ondergrondse berging ligt aan de noordkant van de fietsparkeergarage. De berging vangt via een overstort het regenwater op dat niet in de hemelwater rioolbuis past. Dus alleen bij hevige regenbuien stroomt het ondergrondse zwembad vol. Als de bui voorbij is, wordt het water weggepompt via de Boelegracht. Het grootste deel van het jaar is de berging gevuld met slechts een klein laagje water. 
Waterberging mahlerplein
De waterberging onder het Gustav Mahlerplein (rechtsboven). ©Dienst Zuidas

Wat denk jij?

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Reacties

Is het voorbeeld van de waterberging onder het Gustav Mahlerplein niet multifunctioneel ? Het gaat toch om regenwater, dus zoet water ? Wordt dat dan niet gebruikt voor het één of ander ? Jammer ! 

Paul Vierhout (niet gecontroleerd) replied on

In het kader van vergelijk binnen onze Green Deal Groene Daken is het interessant om de kosten van deze waterberging eens te vergelijken met die van bijvoorbeeld opvang van water op daken.

Erik Steegman (niet gecontroleerd) replied on

Multifunctioneel zou inderdaad nog beter zijn. Bijvoorbeeld voor groen irrigatie. Daar zit overigens nog wel een aantal vragen achter: van wie is dan dat water? En wie betaalt het wanneer er iets stuk gaat etc. Maar misschien een idee voor in de toekomst?! 

Redactie Rainproof (niet gecontroleerd) replied on

Bij een dergelijke alternatieve waterberging is het inderdaad interessant om eens de volledige kostenplaatjes van een waterdak vs. ondergrondse berging naast elkaar te leggen. Ook als je eventueel hergebruik meeneemt in de berekening. Mooi puntje voor fase twee van de Green Deal!

Redactie Rainproof (niet gecontroleerd) replied on

In dit geval zal er een lokale afweging hebben plaatsgevonden. Mogelijk is de beschikbaarheid van het opgevangen hemelwater voor het oppervlaktewater en de betrouwbaarheid doorslaggevend geweest. Water vasthouden op daken is doorgaans minder zinvol, dat verdampt slechts. Bovendien kan dat echte pieken nooit adequaat en veilig bergen.

Hester van Duijnen (niet gecontroleerd) replied on

Water opvangen op daken is in principe een prima maatregel: het voorkomt dat het tijdens een stortbui wordt geloosd op het overvolle riool en verdamping is ook geen probleem (tenzij bestemd voor hergebruik, dan zal hiermee met de berekening van de benodigde buffer rekening gehouden moeten worden). Het Polderdak is het prachtige voorbeeld dat juist met piekbuien al het regenwater op het dak opgeslagen kan worden, zie: https://www.rainproof.nl/het-polderdak. 

Er is bij Mahlerplein gekozen voor ondergrondse berging vanwege de enorme hoeveelheid water die gecompenseerd dient te worden ivm de verstedelijking. In de regel moet anders 10% oppervlakte water worden gegraven. 

Redactie Rainproof (niet gecontroleerd) replied on

Dit gaat over een rainproof

PleinPlein

Labels

Category: 

En dit moet ook rainproof

Praat mee