NK Tegelwippen 2020

Nu er deze zomer nauwelijks sportcompetities zijn en zelfs het EK voetbal niet doorgaat, is er een competitie van een heel andere orde: het NK Tegelwippen! Met twee titanen in de hoofdrol: Amsterdam versus Rotterdam. De klassieker dus.

Wethouders Laurens Ivens (Amsterdam) en Bert Wijbenga (Rotterdam) hebben het startschot gegeven uit naam van hun stad. Zij wipten de eerste tegels voor het NK. Het doel? Dat iedereen zoveel mogelijk tegels in zijn tuin of geveltuin verruilt voor groen en zo de stad meer regenbestendig maakt. Zoals een echte competitie betaamt, duurt deze enkele maanden. Maar let op: er is bij deze competitie geen zomerstop!

Wip je mee?

Kan jouw tuin wel wat groener? Of heb je altijd al een mooie geveltuin gewild? Ga dan nu aan de slag voor Amsterdam en haal die tegels uit je tuin! Jij wilt toch ook dat Amsterdam het NK tegelwippen wint? De competitie loopt de hele zomer. Meedoen kan tot 1 oktober via de website van NK Tegelwippen. Op 10 oktober wordt de winnende stad bekend gemaakt en de Gouden Tegel uitgereikt!

De spelregels

  • Wip tegels uit je eigen (voor-, achter-, of geveltuin). Elke tegel telt! NB: Wip geen tegels in de openbare ruimte.
  • Fotografeer de (stapel) tegels en stuur de foto in via het formulier op NK Tegelwippen.nl. Geef het aantal tegels door en jouw bijdrage wordt geregistreerd. Tegelwip-grootheidswaanzin wordt niet gewaardeerd. Dus geen aantallen doorgeven die niet kloppen!
  • Plaats je foto’s op social media met #amsterdamrainproof en #NKtegelwippen voor een extra waardering.

Tegelservices en andere initiatieven

Amsterdam Rainproof werkt samen met de gemeente aan een tegelservice. Dit is een dienst waarbij tuintegels of klinkers worden opgehaald door de reinigingsdienst. Eerdere pilots in wijken in Amsterdam Oost en Noord waren erg succesvol. Ook de komende maanden worden in meerdere wijken pilots gehouden om het bewoners makkelijker te maken om versteende tuinen aan te pakken. Zo nemen we een hoge horde weg en hoeven inwoners niet zelf hun tegels naar een afhaalpunt te brengen. Naast deze tegelservice is er in stadsdelen West, Centrum en Slotermeer- Noordoost ook een ander initiatief actief. Via ‘Tegels eruit, groen erin!’ kunnen inwoners hun tegels laten ophalen. Ook worden er geregeld acties georganiseerd in Amsterdam waarbij inwoners een plantje kunnen krijgen bij het inleveren van een tegel, zoals eerder in samenwerking met de Intratuin Amsterdam.

Geen tegels, wel je steentje ‘wegdragen’?

Wil je ook graag tegels wippen en Amsterdam aan de overwinning helpen? Ook als je zelf geen tegels hebt kun je deelnemen aan dit NK. Er zijn genoeg mensen met tegels die jouw hulp en spierballen kunnen gebruiken. Mail naar info@rainproof.nl o.v.v. Spierballen NK Tegelwippen.

NB: Houd bij het tegels wippen rekening met de covid-19-richtlijnen.