Primaire tabs

Geveltuin in Zuid

Door

Lilian Voshaar

Gepubliceerd op

20 maart 2015

Een geveltuin is een strookje groen langs de gevel aan de straatkant voor een woning. Over de breedte van de gevel haalt het Stadsdeel de tegels en het zand weg en vervangt dit door tuinaarde. De bewoner zelf kan fleurige, groene of bloeiende plantjes planten.

 

De voordelen van een geveltuin 

  • Planten in de volle grond hoef je minder vaak water te geven dan planten in een pot.
  • Door een rij tegels te verwijderen langs de gevel aan de straatkant en een tuintje aan te leggen, kan het van de gevel afstromende regenwater in de grond infiltreren.
  • Geveltuinen dragen bij aan een groener straatbeeld. Een groene woonomgeving goed is voor de gezondheid.
  • De natuurwaarde van de buurt wordt verhoogd doordat gevelgroen kleine dieren, vlinders en vogels aantrekt.

Een geveltuin kan ook gecombineerd worden met een afgekoppelde regenpijp. De voorwaarde is dat er een mogelijkheid moet zijn om het overtollige regenwater naar het dichtstbijzijnde oppervlaktewater (gracht, kanaal, vijver) of de straatgoot toe te leiden.

Of je plaatst een regenton in je geveltuin met druppelslangen. Scheelt ook weer in het watergeven. Hier staat een filmpje hoe je de regenton aansluit. In 2017 gaan we in Zuid een regentonnenactie organiseren. Houd onze website in de gaten voor meer info of schrijf je op onze maandelijke nieuwsbrief onderaan de homepage.

 

Wat komt er bij kijken voor de aanleg?

Als je een geveltuin aanvraagt in Amsterdam Zuid, word je beheerder van een stuk openbare ruimte dat eigendom is van het Stadsdeel. Aanvragen gaat via NMTzuid. Op deze pagina staat meer informatie voor het aanvragen, tips voor aanleg, welke planten doen het goed en nog meer.

Locatie: Gerard Doustraat, Amsterdam.

Wat denk jij?

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Status

In ontwikkeling

Dit gaat over een rainproof

BuurtBuurt

Labels

Waar: 
Soort oplossing: 

En dit moet ook rainproof

Praat mee