Primaire tabs

RESILIO: 10.000 m2 aan slimme blauw-groene daken

Door

Selma Busing

Gepubliceerd op

8 januari 2021

In 2020 is het RESILIO project van start gegaan. In totaal worden er 10.000 m2 slimme blauw-groene daken aangelegd in Amsterdam. Onder de laag van planten op het dak wordt extra regenwater opgevangen. Dit water kan vastgehouden of geloosd worden op basis van de weersvoorspellingen.

Slimme blauw-groene daken

Zoals gezegd wordt bij blauw-groene daken onder de laag planten een blauwe laag toegevoegd: een reservoir waarin regenwater kan worden opgeslagen. Het is een soort van grote slimme regenton op het dak! Doordat er dan continu water beschikbaar is voor de planten, groeien deze beter en blijven ze langer groen in de zomer. Dat is weer goed voor de vogels en insecten. En het water koelt de daken in de heetste en droogste maanden van het jaar. De daken zijn uitgerust met slimme sensoren en kleppen. Terwijl de sensoren het waterpeil meten, reageren de kleppen op nauwkeurige weersvoorspellingen en gaan op het juiste moment open en dicht. Nuttig als er bijvoorbeeld veel regen aankomt of wanneer er droogte is voorspelt. Met dit project worden de blauw-groene daken op zo’n grote schaal ingezet en vormen zij een slim netwerk. Via zenders en sensoren staan de daken met elkaar – en de omgeving – in verbinding. Zo kan er nauwkeurig worden bepaald wanneer, waar en hoeveel water er moet worden afgevoerd of vastgehouden. Een nieuwe manier van waterbeheer in de stad!

RESILIO staat voor ‘Resilience nEtwork of Smart Innovative cLImate-adapative rOoftops’

Waar?

Begin december 2020 is de aanleg van twee blauw-groene daken gestart op corporatiewoningen in de Oosterparkbuurt. Daarnaast worden er slimme daken aangelegd in Kattenburg, Indische Buurt, Slotermeer en de Rivierenbuurt in Amsterdam. Deze buurten zijn uitgekozen omdat ze een hoog risico hebben op wateroverlast en schade bij plensbuien (zie de regenknelpuntenkaart). Bovendien zijn er daken van woningcorporaties die meedoen in deze buurten aan vervanging toe. De meeste blauw-groene daken worden aangelegd op sociale huurwoningen van de woningcorporaties De Key, Stadgenoot en de Alliantie. De huurders worden hierover geïnformeerd en bij het project betrokken. Ook kunnen huiseigenaren zelf een slim blauw-groen dak aan laten leggen.

Subsidie

Tot februari 2021 kunnen huiseigenaren, Verenigingen van Eigenaren, ondernemers en organisaties met een dak van minimaal 200m2  een subsidie aanvragen voor blauw-groene daken. Niet alleen de bewoners van de panden profiteren van de voordelen van blauw-groene daken, maar de gehele stad en haar inwoners. Ook de onopgemerkte inwoners: vele wilde planten, insecten en vogels.

Onderzoek

De werking en effectiviteit van enkele blauw-groene daken is al onderzocht met het project Smartroof 2.0. Bij het onderzoek van RESILIO zijn de daken voor het eerst op een grotere schaal ingezet en in een slim netwerk verbonden. De Hogeschool van Amsterdam en de Vrije Universiteit hebben gemeten wat de effecten zijn op gebouw-, buurt- en stadsniveau. In dit onderzoek is er aangetoond dat blauw-groene daken een hoge effectiviteit hebben tijdens extreme weersomstandigheden. Dit hebben ze laten zien door 27 verschillende daken te simuleren op de locaties van 27 KNMI weerstations, gedurende 7 jaar. Meer resultaten van dit onderzoek zijn te vinden in de wetenschappelijke paperBlue-green roofs with forecast-based operation to reduce the impact of weather extremesDe HvA ontwikkelt daarnaast businessmodellen voor de innovatieve techniek. Tot slot doet de GGD onderzoek naar de gezondheidseffecten van groen. De kennis en ervaring worden met andere Europese steden gedeeld. Zo hopen we dat blauw-groene daken ook daar ingezet worden om wateroverlast en hitte als gevolg van klimaatverandering tegen te gaan. 

Aanleg eerste blauw-groene RESILIO dakenSamenwerking

Het project is een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, Waternet, MetroPolder Company, Rooftop Revolution, HvA, VU, Stadgenoot, de Alliantie, De Key en Consolidated.

Het project wordt mede gefinancierd uit het ERDF fonds van de Europese Unie via het Urban Innovative Actions programma.

Urban Innovative Actions European Union

Status

In ontwikkeling

Dit gaat over een rainproof

DakDakBuurtBuurt

Labels

Waar: 
Soort oplossing: 

En dit moet ook rainproof

Praat mee