Primaire tabs

Tegelservice - Dapperbuurt

Pilot tegelservice geslaagd!

Gepubliceerd op

27 maart 2020

In de Dapperbuurt en de Indische buurt West hebben wij afgelopen weekend samen met de gemeente de eerste tegelservice georganiseerd. Ondanks het Coronavirus is deze service gewoon doorgegaan. De zon scheen, en velen gingen aan de slag in de tuin! Ongeveer 4.000 flyers zijn er onder bewoners verspreid. Ook de woningbouwcorporaties hebben hun bewoners ingelicht over de service. Dat heeft gewerkt. Meer dan 1.000 tegels zijn opgehaald.

‘Positief dat de gemeente tegels ophaalt’, aldus een bewoner.

Zelf hebben we afgelopen zondag een klein rondje, met gepaste afstand, door de buurt gemaakt. Verschillende bewoners gaven aan het echt heel positief te vinden dat de gemeente het weghalen van tegels uit je tuin vergemakkelijkt door deze service. Maandagochtend telden wij ongeveer 1.000 tegels die op de hoek van de straten waren neergezet om opgehaald te worden. Geen verkeerde score voor een eerste pilot, zeker niet in deze onzekere tijden. Stadsdeel Oost is hierdoor weer een stukje meer Rainproof!

Plantjes ophalen

Aan deze service was ook een actie verbonden. Na het inleveren van een tegel, konden bewoners een plantje ophalen bij Jungle Amsterdam. Deze actie: ‘Tegel eruit, plantje erin’, aangeboden door Stadsdeel Oost, is door de huidige omstandigheden op een iets andere manier doorgezet. Jungle Amsterdam heeft op verschillende tafels plantjes neergezet die bewoners mochten afhalen. Zo bleef er voldoende afstand tussen de verschillende deelnemers. Veel passanten waren blij verrast met dit vrolijke presentje. Jungle Amsterdam heeft echt fantastisch werk gedaan om dit in goede banen te leiden.
Tegelservice - Dapperbuurt

Hergebruik tegels

De tegels zijn maandag door stadswerken opgehaald en afgeleverd bij Oost Indisch Groen, een lokaal buurtinitiatief dat de tegels zal hergebruiken vooral voor verticaal tuinieren. Zo is de cirkel weer mooi rond!

Wat denk jij?

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Reacties

Mooi gebaar. Maar wel eerst de bodem checken. In de Staatsliedenbuurt ligt 3 meter verontreinigd grond o.a. in mijn tuin. Als er geen subsidie gegeven wordt voor bodemsanering dan helaas echt geen tegels uit mijn tuin.

Michelle Elisee (niet gecontroleerd) replied on

Dag Michelle,

In Amsterdam zijn er inderdaad gebieden met vervuilde grond. Het is goed om te checken of de grond in je tuin vervuild is, alvorens je tegels eruithaalt om bijvoorbeeld een moestuin aan te leggen. 

Als je bezorgd bent over loodwaardes, biedt de gemeente aan om een 'loodconsulent' langs te laten komen om de loodwaardes in de tuin te checken. Deze dienst is te bereiken via lood@amsterdam.nl. Meer informatie is hier te vinden. Als je grond vervuild is, kun je bij de gemeente ook subsidie aanvragen om de bodem te saneren (tot wel 100% subsidie). De gemeente biedt dus wel handige opties aan!

Met vriendelijke groet,

Douwe de Voogt
Amsterdam Rainproof

Douwe de Voogt replied on

Geweldig initiatief! Graag ook in Noord!

Henni van Dijk (niet gecontroleerd) replied on

Dag Henni,

Leuk dat je het initiatief waardeert!

Vandaag zijn er tegels opgehaald in de buurten Tuindorp Oostzaan Oost en West en Vogeldorp Zuid. Mocht je deze ophaaldag gemist hebben: we werken uiteindelijk naar een reguliere tegelophaalservice toe, maar we weten nog niet wanneer deze van start gaat. Houd onze website in de gaten!

Met vriendelijke groet,

Douwe de Voogt
Amsterdam Rainproof 

Douwe de Voogt replied on

Beste Douwe,

hier op de Vegastraat liggen nog tegels. Worden deze nog opgehaald?

groet,

jennifer

Jennifer (niet gecontroleerd) replied on

Dag Jennifer,

Er zijn veel tegels op straat gezet. De gemeente heeft het er wat drukker mee dan verwacht. 

We hebben doorgegeven dat er nog tegels op de Vegastraat liggen. Als ze vandaag niet worden opgehaald, dan morgen wel!

Groet,

Douwe

Douwe de Voogt replied on

Te gek initiatief, wij willen ook graag de tegels eruit. Hopelijk wordt dit initiatief doorgezet zodat de tegels opgehaald worden. Ik zou namelijk niet weten hoe ik alle tegels bij een afvalpunt moet brengen. 

Groeten Mathijs 

Mathijs Zwiers (niet gecontroleerd) replied on

Ha Mathijs,

Dat hopen wij ook! Wellicht komt de gemeente deze zomer met een nieuwe (structurele) tegelservice, nog even afwachten hoe dat zich ontwikkelt.

Groet,

Douwe de Voogt
Amsterdam Rainproof

Douwe de Voogt replied on

Dit gaat over een rainproof

TuinTuin

Labels

Category: 

En dit moet ook rainproof

Praat mee