Primaire tabs

  • Home
  • Tuin
  • De gemeente haalt tuintegels op!
NK Tegelwippen

De gemeente haalt tuintegels op!

Ook dit voor- en najaar organiseert de gemeente een tegelservice. Hét moment om jouw tegels te vervangen voor bloemen, planten of misschien zelfs een mooie boom. Dan kan jij genieten van een koelere tuin tijdens hete dagen én een groene tuin waar het regenwater beter wegloopt! Goed voor jezelf en voor de stad. Kijk wanneer de tegelservice in jouw stadsdeel is. Wip de tegels uit je tuin en meld je tegels aan. Na aanmelding worden de tegels op de afgesproken dag opgehaald.

Planning tegelservice 2021:

Wannneer en waar mogen de tegels op straat? 

Wanneer: De dag voor de ophaaldag vanaf 16:00 uur - 07:30 uur (de volgende ochtend).
Waar: Leg de tegels op de hoek van de straat, op de stoep. Zo dicht mogelijk tegen de straatkant. Zo kunnen de vrachtwagens er goed bij. De locatie geef je door via het aanmeldformulier.
Let op: de tegels mogen niet op afvalcontainers geplaatst worden. Als de weg is opengebroken, kun je geen tegels plaatsen in deze straat. Dank dat je daar rekening mee houdt!

Tegels eruit en nu? 

Tegels eruit is een goede start. Maar dan? Lees hier onze tips als je gaat voor een groene tuin. Benieuwd welke plantje het goed doet in de zon of juist schaduw? Bekijk beplanting natte tuin of beplanting droge tuin. Naast tegels eruit halen en planten plaatsen, kan je nog meer doen in je tuin om die klaar te maken voor hete dagen, hevige buien en langere droogtes. Hier staan alle maatregelen op een rij. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een regenton!

Samen vergroenen?

Heb je hulp nodig, of wil je juist hulp bieden met je groene handen of spierballen? Bekijk hier de mogelijkheden per stadsdeel. De lijst zullen wij nog aanvullen.
Centrum - In dit stadsdeel is Tegels eruit, groen erin! actief, zij helpen je met planten en/of een boom, aarde, het ontwerp en infosessies voor je tuin.
Nieuw - West In dit stadsdeel is in Slotermeer Noordoost Tegels eruit, groen erin! actief, zij helpen je met planten en/of een boom, aarde, het ontwerp en infosessies voor je tuin. Wil je juist helpen bij tegelswippen? op 11 april worden tegels gewipt bij station Wildeman in Nieuw-West. Mail ons als je mee wilt helpen.
Noord - Woon je in Noord en kan je wat hulp gebruiken bij het tegelwippen? Misschien dat er een vrijwilliger bij jou in de buurt woont. Daarvoor kan je mailen met geveltuinamsterdam@gmail.com
Oost -Vragen over groen en mogelijk hulp in je tuin kan je stellen aan Jungle Amsterdam.
West - In dit stadsdeel is Tegels eruit, groen erin! actief, zij helpen je met planten en/of een boom, aarde, het ontwerp en infosessies voor je tuin. Ook kan je terecht bij WIBIT voor inspiratie en vragen.
Zuid - Hulp nodig voor groen? Kijk bij Tegels eruit in Stadsdeel Zuid, initiatief van GroeneBuurten. Hier kan je ook inspiratie op doen voor klimaatbestendige voorbeeldtuinen.
Zuid Oost -

Waarom tegels vervangen voor groen

Het klimaat verandert. Het wordt warmer en de regenbuien extremer. Minder tegels en dus meer groen in de stad brengt veel voordelen met zich mee. In een versteende stad blijft het lang(er) warm en kan het regenwater lastig de grond in zakken. Groen verkoelt en neemt water op. Bovendien geeft groen meer ruimte aan flora en fauna in de stad! Met deze service geeft de gemeente aan dat klimaatadaptatie van belang is, in de openbare ruimte én op privaat terrein.

Tegels vervangen voor een mooie bloem of plant? Dat is goed voor jou én voor de stad! Maar waarom nou eigenlijk? In deze video leggen we uit waarom dit zo'n goed idee is. Waarom wip jij een tegel? #ikwipvoor

Jouw tegels tellen mee bij het NK Tegelwippen!

Nederland kan groener! Ook Amsterdam gaat ook voor groen. Het NK Tegelwippen helpt hierbij. Wij strijden net als in 2020 tegen Rotterdam. Hoewel elke gewipte tegel in Nederland al winst is, gaan we natuurlijk ook voor de overwinning op 010! Elke tegel die wij meenemen dankzij de tegelservice telt automatisch mee. Wip je nog meer tegels, geef ze dan zelf op.

Kijk op de website www.rainproof.nl/nk-tegelwippen voor meer informatie.

En dit moet ook rainproof

Praat mee