Primaire tabs

  • Home
  • Tuin
  • Slim omgaan met regen in Proefstation MidWest

Slim omgaan met regen in Proefstation MidWest

Door

Ivo Tanis

Gepubliceerd op

28 oktober 2016

Proefstation Midwest is een openbare tuin gelegen aan de Cabralstraat1. Dit voormalige schoolplein is door buurtbewoners ingericht als onderzoeksplek. De filosofie is dat buurtbewoners ook inhoudelijk betrokken kunnen zijn bij het groen in hun stad. Het Proefstation biedt ruimte voor experimenten en onderzoek op een aantal gebieden. Kern-team leden (4 personen in totaal) hebben elk hun eigen onderzoeksdomein:

  • Theun Karelse - stadsecologie en biodiversiteit:
  •  Ivo Tanis - water en klimaat adaptatie
  • Anita Groene (sociale / buurt functie Midwest )
  • Oskar (bijen management )

Stadsecologie

"Ons deel van Amsterdam is opgehoogd met een flinke laag zand uit de Hilversumse duinen. Door bebouwing is bovendien een heat-island-effect ontstaan. De versnippering en dynamiek van de stad maakt dat de biodiversiteit van flora in een stad als Amsterdam intussen beduidend hoger is dan in agrarisch gebied. Het Nederlands landschap wordt zo gedomineerd door agro-industrie dat een beeld ontstaat dat tegen onze intuïtie in druist dat natuur zich alleen buiten de stad bevind. Wij doen onderzoek naar de mogelijkheden die Amsterdam West biedt voor biodiversiteit en herintroductie van soorten."

   

Irrigatie met regenwater

Het Proefstation biedt ruimte voor grootschalige experimenten. Om de tuin te bewateren wordt het regenwater van de aangrenzende daken gebruikt. Het Proefstation is opgedeeld in aantal delen die vloeiend in elkaar overlopen. Ons eerste experiment was het creëren van een wadi met behulp van klei. Deze wadi is een waterloop die tijdens droge periodes droog valt, maar tijdens natte tijden de overvloed aan water kan opvangen, en tijdelijk bewaren. De tuin kan dit water dan weer langer benutten. Zo ontstaan nieuwe micro-klimaten waarin andere soorten vegetatie gedijen. We werken graag met Rainproof op het gebied van klimaat adaptatie en staan open voor experimenten en innovatie op dit gebied.

  

Het proefstation is de werkplek & het testlab van Buro Regen&Water. Dit is de lokatie waar geëxperimenteerd wordt met Rainproof ontwerpen in de buitenruimte. Er worden modellen nagemaakt die worden getoetst om zo te kunnen concluderen wat de beste oplossingen zijn voor regenwateroverlast binnen de bestaande stadsecologie.

Wat denk jij?

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Status

In ontwikkeling

Dit gaat over een rainproof

TuinTuin

En dit moet ook rainproof

Praat mee