Primaire tabs

Waterdak Artemis design hotel

Waterdaken

Bij waterdaken blijft het regenwater tijdelijk op het dak staan. Het water wordt vertraagd afgevoerd door een geknepen afvoer, zodat er voor een volgende bui weer genoeg opslagcapaciteit is.

Aan de slag!

Bij waterdaken wordt een laag water gebufferd doordat de overstort hoger geplaatst is. Het regenwater stroomt vervolgens geleidelijk af door een extra geknepen afvoer. Dit wordt een statisch waterdak genoemd. Een dynamisch waterdak is voorzien van een besturingssysteem dat op basis van weersvoorspellingen zorgt dat het water geloosd wordt voor een bui. Hierdoor is de opslagcapaciteit maximaal. Dat betekent ook dat bij de constructie van het dak rekening gehouden moet worden met een hogere belasting.

Schematische doorsnede waterdak
Schematische doorsnede van een waterdak bij een normale en een extreme regenbui.

Waterdaken bergen tijdelijk een deel van de neerslag op het dak, maar zijn niet voorzien van een groene beplantingslaag. De kosten voor aanleg en onderhoud zijn dan ook beperkt. Omdat een waterdak alleen regen opvangt dat op het dak valt, kan de bufferingslaag kleiner zijn dan bij bijvoorbeeld een regenwatervijver.

Welk dak is geschikt?

In Nederland zijn platte daken over het algemeen berekend op een belasting van 1 kN/m2 bij een grindlaag. Doordat er bij waterdaken geen substraat en beplanting nodig is, is al het beschikbare draagvermogen mogelijk voor de berging van regenwater.

Een nadeel van een waterdak is dat de verkoelende werking van het water op het gebouw fluctueert, omdat ook de hoeveelheid water op het dak fluctueert.

Waterdak Artemis design hotel
Waterdak Artemis Hotel ©Merlijn Michon

Bijkomende effecten

Waterkwaliteit      
Hitte  
Multifunctioneel ruimtegebruik    
Constructiekosten    
Onderhoud/beheer kosten  

Data

Afmetingen: Gemiddelde bufferhoogte van 60mm (met inachtneming van het hellingsniveau van het dak)
Toepassing: Platte daken
Voordeel: Kan op bijna elk plat dak geplaatst worden
Nadeel: Waterproof maken vergt extra aandacht

Aan de slag

Praat mee