Primaire tabs

B.Bylon - Eetbaar dakpark

Door

De Dakdokters

Gepubliceerd op

14 juni 2019

In Amsterdam West is in 2014 een prachtig eetbaar dakpark gerealiseerd. Een groen dak van maar liefst 1.500m2 groot. Het is de eerste in zijn soort en is van alle markten thuis. Zo is er op dit dak een waterpartij te vinden, een grote moestuin, fruitbomen, zitplaatsen om te vergaderen, overdekte vergaderplaatsen met hangmatten en staan er twee Trabantjes op het dak. Het dakpark vormt de kroon van het kantoorconcept B. op de Johan Huizingalaan.

 

De daktuin is nog nooit zo groen geweest!

Het was altijd al mooi maar dit prachtige dakterras is na 4 jaar nog nooit zo weeldig en groen geweest, zoals in het voorjaar van 2019. De sleutel? Rijke aarde met een grote biodiversiteit. De bloemen en planten trekken steeds meer insecten, waaronder bijen en ook vogels aan. Op het terras is het heerlijk vertoeven tussen al dit groen. De klassieke auto’s, de  Trabantjes, en hier en daar een verdwaalde badkuip maken het dak helemaal af. Tussen de grote verscheidenheid van planten, staan ook veel kruiden, die door de chefs in het dakrestaurant verwerkt worden in diverse gerechten. A la lekker lokaal (dak) eten.


Groen en blauw?
De gekozen beplanting neemt regenwater op. Veel meer dan bijvoorbeeld een sedum dak. Maar er is meer! Een gedeelte van het dak is ingericht als polderdak. Bij een polderdak zit onder de groene laag een extra laag om regenwater op te slaan. Het houdt de planten vochtig tijdens droge perioden en zorgt bij hevige buien voor extra opvang van regenwater. Op een ander tijdstip kan dit water middels een besturingssysteem dat gekoppeld is aan de weersverwachting, alsnog afgevoerd worden voor bijvoorbeeld een flinke bui. Lees hier meer over de werking van het polderdak.

Naast het polderdak, en de beplanting heeft het dak ook een vijver! Een thuis voor een aantal vissen en natuurlijk ook goed voor het opvangen van regenwater. Niet heel veel, maar ook hier.. elke druppel telt!

 

Nieuwsgierig? Ga ook toosten en geniet van dit prachtige uitzicht. 

 

Locatie: Johan Huizingalaan, Amsterdam

 

Wat denk jij?

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Status

Voltooid

Dit gaat over een rainproof

DakDak

Labels

Waar: 
Soort oplossing: 

En dit moet ook rainproof

Praat mee